Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је данас на Јахорини да су дигитализација и комуникационе технологије најважнија економска тема којом би требало да се баве и Република Српска и Србија, јер четврта индустријска револуција, односно иновација и дигитализација омогућавају више новца за грађане и привреду, али и квалитетнији живот грађана.

-Увођење електронске управе у земљи најбољи је одговор за ефикасну, транспарентну државну управу, за ефикасније услуге грађанима и најбоља алатка у борби против корупције", истакла је Брнабићева на отварању дводневног "Јахорина економски форум 2019" под називом "Економија новог доба - иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског развоја".

Она је навела да релативно мале државе попут Ирске и Естоније, ослањајући се искључиво на иновације и технологије, остварују годишњи економски раст већи од 10 одсто, на чему им могу позавидјети много веће земље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Otvoren četvrti Jahorina ekonomski forum

-Технологије доносе велике прилике за раст, не само за појадиначне компаније, већ и за државе", истакла је она, те додала да је то због дигитализације и аутоматизације.

Према њеним ријечима, дигитализација омогућава проток информација који је тренутан, без логистичких потешкоћа које прате проток физичке робе, што омогућава компанијама да приступе цијелом свијету.

Брнабићева је навела примјер српске компаније "Нордеус" која производи видео-игрице за мобилне телефоне, која, за 10 година свог пословања, остварује годишњи приход од 75 милиона евра, а запослени су у 22 земаља широм свијета.

Када је ријеч о аутоматизацији, премијер Србије каже, да она чини пословни процес ефикаснијим.

- То значи да ће наше компаније или брзо расти или ће то учинити неке друге фирме, што ће довести до тога да наше компаније неће моћи да се такмиче на свјетском тржишту", рекла је предсједник српске Владе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Jahorinski poslovni forum" okupio oko 100 učesnika

Према њеним ријечима, Србија, Република Српска и БиХ имају неке конкуретне предности као што је јако техничко образовање, средње стручне школе, али и гимназије, али су ту и јаки технички факултети, као и природни, што помаже да се ИКТ сектор брзо развија и постаје најбрже растућа извозна грана привреде.

Она је нагласила да је образовање кључни алат, који ће одредити гдје ће једна земља бити, додајући да образовање мора бити такво да научи дјецу да размишљају, како би могла бити спремна за она занимања која ће се тек појавити у будућности.

Брнабићева је рекла да су времена у којима се живи веома турбулентна, не само на Балкану, већ у цијелом свијету, те нагласила да је у таквим временима од изузетног значаја политичка стабилност и мирно окружење, што је предуслов за привредни раст и јаку економију.

- То је он што је потребно цијелом региону. Србија улаже велике напоре и велики политички капацитет и енергију да се гради политички стабилан и интегрисан Балкан који економски може да иде напред", нагласила је она.

Брнабићева је додала да је влада на чијем је челу донијела одлуку којом Републици Српској уплаћује 9,3 милиона евра за ову годину, за реализацију 37 пројеката

-Овим средствима ћемо заједно са Владом Републике Српске реконструисати домове здравља, културне центре, школе, изградити нове вртиће, спортске дворане", рекла је она.

На овај начин, каже она, Србија показује да жели да подржи, помогне и оснажи Републику Српску и да ће то радити и у будућности.