Више од 20 кинеских компанија заинтересованих за инвестирање у Србију у области енергетике, инфраструктуре, саобраћаја и пољопривреде, учествовало је данас на пословном форуму у Пекингу, а уочи Самита "Појас и пут" који се одржава од 25. до 27. априла.

Форум о инвестиционим пројектима у Србији отворио је председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић, који је истакао да је сарадња са Кином стратешка и да је Србија искрен пријатељ и партнер Кине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Podrška Kine i Rusije za dijalog o KiM ključna

"Као свеобухватан стратешки партнер Кине, Србија се уздиже заједно са Кином. Политичка клима у Србији за кинеске инвеститоре је погодна јер нема политичара у Србији који неће прихватити кинеске инвестиције. Србија ће са Кином током Другог форума "Појас и пут" потписати више од десет нових споразума, међу којима је и План билатералне сарадње у свим областима сарадње Кине и Србије", рекао је Николић.

Указао је да су на данашњем пословном форуму присутни представници кинеске компаније које су заинтересоване да раде у Србији, које су радиле и које тренутно послују, међу којима је, каже, компанија Зђин један од највећих кинеских инвеститора у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - KLjUČAN SASTANAK U PEKINGU: Vučić sa Putinom o uceni oko KiM

Николић је истакао да поред инвестиција у РТБ Бор и Железару Смедерево, кинеска компанија Линглонг инвестирала је у производњу гума у Зрењанину, а компанија Минт у производњу аутомобилских делова у Лозници, тиме се, наводи, прешло на нови облик сарадње - заједничку производњу за трећа тржишта.

Навео је да је Србија заинтересова и за изградњу термоелектране Штаваљ, термоелектране у Крагујевцу, рафинерије нафте у Смедереву, сарадњу у области производње хране, банкарству.

"Крајем године очекујемо и посету председника Кине Си Ђинпинга, што ће дати нови подстрек нашој заједничкој сарадњи. Кинеске компаније, нове инвестиције, нова технологија, култура и знање Кине добродошле су у Србију. Позивам ваше компаније да слободно инвестирају у Србију, да заједнички сарађујемо и остварујемо нове пословне успехе”, нагласио је Николић.

Председник Кинеског савета за промоцију међународне трговине Џанг Јонгминг нагласио је да на данашњем економском форуму присуствује низ кинеских компанија веома заинтересованих за инвестирање у Србију.

Председник Кине Си Ђинпинг истакао је да Кина и Србија имају специјалне, братске везе. Институције наше две државе свесрдно сарађују на унапређењу кинеско-српске привредне сарадње. Наш Савет подржава инвестирање кинеских компанија у Србију и спремни смо да уговарамо и подржавамо активности кинеских компанија у Србији и другим државама", рекао је Џанга.

Каже да Србија има добру позицију, добре односе са кинеским руководством, вишедеценијско пријатељство, а да ће данас разговарати о заједничким пословним могућностима.

На пословном форуму међу учесницима биле су и компаније: PowerChina SEDC, Zijin, China Construction Third Engineering Bureau Co., Beiqi Foton Motor Co., China National Tećnical Import and Export Corporation, Beijing Public Transit Tramway Co., Power China Hubei Engineering Co., China Railway Material Group Co...