Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, као члан државне делегације боравиће од 24. до 27. априла у званичној посети Кини, где ће потписати више споразума о сарадњи Србије и НР Кине.

Михајловићева ће са Министарством трговине Кине потписати документ о оснивању Групе за инвестиције. Реч је о новом телу којим ће председавати потпредседница Михајловић, у коме ће бити представници Србије и НР Кине, а бавиће се свим заједничким пројектима две земље у инфраструктури и индустрији.

Осим меморандума о оснивању радне групе за инвестициону сарадњу Србије и НР Кине, потпредседница Владе потписаће и споразум који се односи на наставак изградње обилазнице око Београда, деонице од Бубањ потока до Панчева, са конзорцијумом кинеске компаније “Пауер констракшен компани од Чајна” и азербејџанског “Азвирта”, саопштено је из кабинета Михајловићеве.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Deonica Preljina - Požega: Prvo niče kamp za građevince

Са истом кинеском компанијом, она ће потписати Меморандум о сарадњи у вези са реализацијом пројекта “Београдски метро”. Биће потписан и Протокол о сарадњи на пројектовању и извођењу радова на изградњи брзе саобраћајнице Нови Сад-Рума (Фрушкогорски коридор) са компанијом „Чајна роуд енд бриџ корпорејшен“.

Током посете биће потписан и уговор са кинеском Ексим банком о кредиту за градњу деонице ауто-пута од Прељине до Пожеге. Овим уговором омогућиће се наставак изградње Коридора 11 који повезује Србију са Црном Гором.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Koridor 11: Zorana pomirljivo sa "Šandongom"

Михајловићева ће потписати и Општи уговор за реконструкцију и модернизацију деоница пруге на Коридору X, деонице Београд-Ниш-Прешево-државна граница са Северном Македонијом, између Владе Србије, “Инфраструктуре железнице Србије” и кинеске компаније “Чајна роуд енд бриџ корпорејшен“ (ЦРБЦ).

Поред тога, потпредседница Михајловић ће потписати и Споразум о привредно-техничкој сарадњи између влада Србије и НР Кине.

Михајловићева ће учествовати и на панелу који се одржава у оквиру Другог форума "Појас и пут", под називом "Инфраструктурна повезаност", и састаће се са представницима неких од водећих кинеских компанија, наведено је у саопштењу.