ТРОВАЊЕ пчела у Србији не престаје! Тако је Одбору за заштиту пчела СПОС, само у последњих месец дана, поднето више пријава против несавесних пољопривредника. Само је на територији Ваљева страдало више од 400 пчелињих заједница, док је у околини Ковачице угинуло око 130. Инспекција је изашла на терен и узела узорке биља и угинулих пчела.

- Неки од пчелара су због високих трошкова анализе одустали од самог процеса - испричао нам је Милош Богдановић, председник Одбора за заштиту пчела. - Било је тровања и на територији општине Алексинац и Барајево, док је у околини Сурчина, благовременом интервенцијом, спречено третирање уљане репице у цвету, чиме је спречено тровање пчела. Никоме није циљ да се тужи са воћарима и ратарима, јер смо ми на истом задатку, па зато апелујемо на све пољопривредне произвођаче да средства за заштиту биља употребљавају у складу са Законом. Да то раде у вечерњим сатима.

Прочитајте још - Акција заштите пчела од тровања, биће велике казне

Иначе, пчеле својим опрашивањем подижу приносе од 36 до 80 одсто. Само једна кошница у окружењу подиже принос за 566 евра.

Како нам је испричао Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије, наша земља је забранила третман семена сунцокрета и кукуруза неоникотиноидима, јер постоји озбиљна сумња да они убијају пчеле. Нажалост, јавна је тајна да се у Србију увозе велике количине нелегалних неоникотиноида из Украјине и Турске, па се они на црном тржишту продају пољопривредницима.

- Семе сунцокрета на тржишту је обично третирано другим неоникотиноидима који не убијају пчеле, али због нижих цена и погрешног уверења да су спорни неоникотиноиди бољи за заштиту семена, несавесни пољопривредници сами третирају семе огромним дозама отрова - објашњава Живадиновић. - Пчелари који доселе пчеле у близину таквих парцела, могу бити сигурни да ће им оне масовно угинути. Држава мора да спречи продају "црних" пестицида као и третман семена неоникотиноидима у домаћинству, јер то свима шкоди. Пољопривредници треба да схвате да без пчела нема довољних приноса сунцокрета, а без отрова ова биљка може да опстане.

Србија годишње произведе од 6.000 до 12.000 тона меда, у зависности од пашне сезоне. Највише производимо багремов мед, а за њим иде сунцокретов, ливадски, липов, медљиковац, од уљане репице, багремца...

КАЗНЕ ДО МИЛИОН ДИНАРА

КАКО објашњава Богдановић, закон забрањује третирање биља у време цветања средствима отровним за пчеле, а казне се крећу од 35.000 до 50.000 динара за појединце, за предузетнике од 300.000 до 500.000 динара, а за фирме од 500.000 до 1.000.000 динара.

- Када дође до тровања пчела и утврди се ко је неправилном употребом пестицида довео до тога, он уз казну плаћа надокнаду тоталне штете пчелару - каже Богдановић.