БЕОГРАД - Процес доношења одлуке Фолксвагена о земљи у којој ће инвестирати је у току и о томе се ништа још не може рећи, каже генерални директор компаније Сименс Србија Удо Ајхлингер.

Он је за априлски број магазина Бизнис истакао да би долазак Фолксвагена за Србију значио промену и по питању величине производње и по питању нове технологије, јер, објашњава, Фолксваген не долази само као фабрика, већ са својим добављачима.

Ајхлингер наводи да се у медијима може прочитати да ће Фолксваген имати глобалне инвестиције у савремену ауто-индустрију:

"Ако погледате да ли је исплативије да купи стару или гради нову фабрику, видећете да је јефтиније да гради нову. Поготово када је реч о електричним возилима која намерава да производи у новој фабрици, где год она била", рекао је Ајхлингер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Србију стиже украјински "Фолксваген"?!

О условима и искуствима пословања у Србији, већина инвеститора се, како каже, распитује управо код Сименса, а одговор компаније је да се пословна клима доста променила последњих година у корист страних инвеститора.

"На пример, раније смо морали више да чекамо на новац када послујемо са државом, а сада то иде по реализацији - чим се заврши пројекат, одмах се плаћа", изјавио је Ајхлингер, додајући и да је смањено администрирање за компаније, што умногоме олакшава посао.

Подсећа да је напредак српске економије и привреде очигледан и да стални раст и развој Сименса Србија то потврђује, јер је 2002. године у Сименсу у Суботици радило 120 људи, док је у 2018. години ова компанија имала око 3.500 запослених.

Сматра да је добро што у Србију долазе велике компаније, али је важно, напомиње, да дођу и мала и средња предузећа, јер она у свакој привреди представљају важну карику.

"Подршка државе инвеститорима, која у Србији постоји, врло је важна", оцењује директор Сименса, а као пример наводи погоне Сименса у Крагујевцу, за које је та компанија имала подршку председника државе да се све реализује.

"Ми не бисмо успели да подигнемо фабрику у Крагујевцу за овако кратко време да није било такве подршке", изјавио је директор Сименса у Србији.

Каже и да је Влада Србије отворена за сваку инвестицију и да постоји једнак третман према домаћим и страним инвеститорима.

"Недавно су код нас дошли представници једне швајцарске компаније који су се распитивали за пословање у Србији. Занимљиво, Србија им је била први избор, а не неке друге земље у централној Европи. Све је то показатељ да се пословна клима у Србији променила и да су страни инвеститори заинтересовани да овде дођу", закључио је Ајхлингер.