Председник Србије Александар Вучић састао се у среду са председником Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сумом Чакрабартијем који му је честитао на успешно спроведеним економским реформама у Србији и поручио да је Србија економски лидер региона.

Он је истакао да је стабилна економска ситуација основни покретач нових инвестиција у Србији, што потврђује износ од 3.5 милијарди евра током 2018. године.

Прочитајте још:Заменик директора ММФ-а: Србија потпуно посвећена реформама

Намера ЕБРД је да свој портфолио у Србији подигне на милијарду евра.

Председник Вучић сагласио се да је ова година шанса за привлачење нових улагања у Србију и рекао да је очекује већу помоћ ЕБРД за привлачење инвестиција у приватни сектор, са посебним акцентом на мала и средња предузећа.

Председник ЕБРД Чакрабарти замолио је председника Вучића да подржи покретање регионалне сарадње на пољу заштите конкуренције, што је он и прихватио. Предложено је да се оснује Форум тела за заштиту конкуренције земаља Западног Балкана са седиштем у Београду.


Прочитајте још:БОЉЕ ПОСЛОВАЊЕ НЕГО ЛАНИ: У 2018. привреда зарадила 499,7 милијарди динара

На састанку се говорило о досадашњим инвестицијама ЕБРД у Србији, о инфраструктурним и енергетским пројектима. Саговорници су потврдили значај реализације пројекта Винча- постројење за прераду отпада.

Председник Вучић потврдио је учешће на предстојећем састанку лидера Западног Балкана на годишењем скупу ЕБРД у Сарајеву у мају месецу, наведено је у саопштењу Прес службе председника Србије.

ПРЕМИЈЕРКА СЕ САСТАЛА СА ПРЕДСЕДНИКОМ ЕБРД

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је у среду са председником Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сумом Чакрабартијем о досадашњој сарадњи и плановима за будуће пројекте ЕБРД-а у Србији.

Премијерка Брнабић је упознала саговорника са напретком процеса реформи, нарочито у области економије и образовања и истакла да је сарадња са ЕБРД-ом значајна за даљи развој српске економије.

Она је нагласила да приоритетни циљ у наредном периоду остаје још јачи развој ИТ сектора, као и већа улагања у развој малих и средњих предузећа у чему би подршка ЕБРД-а била веома значајна.

Чакрабарти је изразио задовољство спроведеним реформама, нарочито у области економије, и оценио да је остварен напредак, као и да је стабилна економска клима добар подстицај за нове инвестиције у Србији, наводи се у саопштењу из Владе Србије.

На састанку је било речи и о будућим пројектима ЕБРД-а у области инфраструктуре и енергетике. Саговорници су такође истакли значај реализације пројекта изградње постројења за прераду отпада у Винчи.