У СРБИЈИ је прошле године забележен рекордан принос кромпира, који је у брдским пределима ишао и до 30 тона по хектару. Рек'о би човек да ће најзад обе стране бити задовољне - произвођачи због тога што ће коначно остварити добру зараду, а купци што ће домаћи кромпир одличног квалитета моћи да пазаре по коректној цени. Не лези враже! По ко зна који пут и једни и други постали су жртве несавесних појединаца, који су одлучили да лако и добро зараде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сад руски кромпир обара српске цене

Наиме, преваранти, добро упућени у стање на руском тржишту, сазнали су да су тамошње цене кромпира на велико ниже него што их нуде српски произвођачи. Тако су решили да, први пут у историји, увезу кромпир из - Русије! Као таквог су га допремили до кванташких пијаца, до појединих маркета и, углавном под лажним етикетама да је произведен у Србији (најчешће у Ивањици, или у Драгачеву), пласирају га по чак дупло вишој цени од оне коју на велико продају домаћи кромпираши.

Тако у траповима у западној Србији лежи домаћи кромпир врхунског квалитета, који је могао на велико да се пазари по 45 динара, а потрошачима се у трговинама нуди кртола сумњивог порекла и квалитета, чија цена по београдским зеленим пијацама иде и до 110 динара по килограму.

Проблем је што Србија нема квоте за увоз воћа или поврћа, па тако омогућава шпедитерима да увезу огромне количине робе, без обзира на то да ли је има довољно код домаћих пољопривредника. То се ових дана одлично може видети и на кванташким пијацама широм Србије, посебно у Београду, где је, по тврдњама српског сељака, највише робе из - Албаније. Кажу и до 90 одсто!

Произвођачи кромпира не траже субвенције, ни помоћ државе у виду нафте, ђубрива. Тражи да их заштите од безобзирних увозника, а самим тим и купце од скупе и сумњиве робе.