БЕОГРАД - "Инфраструктура железнице Србије" почела је у понедељак реконструкцију регионалне пруге Марковац-Ресавица, чија дужина износи 53 километра.

Како је саопштило то предузеће, планирано је да радови на реконструкцији те пруге буду завршени до краја 2019. године. Радови су у понедељак почели између железничких станица Свилајнац и Деспотовац.

Укупна вредност реконструкције пруге Марковац-Ресавица износи око 2,3 милијарде динара, а радови ће се одвијати током дана, док ће ноћу бити организован саобраћај теретних железничких композиција.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Реконструкција пруге у Србији без одлагања

Овом пругом саобраћају само теретни возови, а путнички железнички саобраћај је на тој деоници обустављен још 1998. године. Између Марковца и Ресавице тренутно просечно месечно саобраћа 120 теретних железничких композиција.

Ова пруга изграђена је пре 85 година и од тада није реконструисана. Због тога је брзина возова ограничена на 10-30 километара на сат.

Због лошег стања железничке инфраструктуре само током прошле године на овој прузи догодило се седам исклизнућа теретних вагона.

Након реконструкције ове пруге, њена носивост биће повећана са 16 на 20 тона по осовини, што ће омогућити саобраћај дужих и тежих теретних железничких композиција, а брзина теретних возова након реконструкције пруге биће повећана на 65 километара на сат, додаје се у саопштењу.