Министар финансија Синиша Мали наводи да су у току разговори Удружења банака и грађана задужених у ''швајцарцима''. Очекује да ће се наћи решење које би задовољило обе стране и да ће се Закон крајем недеље наћи у Скупштини на гласање.

Синиша Мали наводи да су се разговори водили током викенда, а да су настављени и у понедељак.

"Ја сам оптимиста јер смо се сагласили око већине делова лекс специјалиса, остала су још два члана. Ту има више страна, а мало је времена. Очекујем да ће се то ових дана завршити и да ће закон крајем недеље бити у Скупштини", наводи Мали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лекс специјалис за ''швајцарце''


Позива на стрпљење како се не би нарушили преговори који су у току.

"Тежак је закон, решавамо проблем од пре 12 година, желимо да грађанима који су задужени буде боље. Ту смо негде са решењем, сачекајмо да видимо да ли ћемо успети да се усагласимо пре протеста које је најавило Удружење 'Ефектива'. Ја се надам да ћемо до краја дана имати добру вест за грађане", наводи министар.

Протест је најављен за 14 часова.

(РТС)

ПАВЛОВИЋ: ЛОМЕ КОПЉА ОКО ЈЕДНЕ ТАЧКЕ

Закон који ће извесно бити донет никоме неће наштети, каже чланица Управног одбора Удружења CHF Србија Јелена Павловић и наводи да постоје још две тачке о којима се преговара у вези са законом који би требало да реши питање кредита у швајцарским францима.

Павловић је рекла да је Удружење грађана задужених у швајцарским францима ЋФ Србија данас заказало конференцију за новинаре јер се мислило да ће бити објављена коначна верзија закона, али да се још ради на усаглашавању и "међусобним попуштањима".

Преговара се, каже, о још две тачке, о којима није износила детаље.

Навела је да закон неће никога присиљавати да приступи конверзији.

"Сматрамо да је то важно. Конверзија ће бити могућност, а не обавеза", рекла је Павловић и нагласила да закон неће бити "фарса", те да верује да неће никога оштети, а да ће широком кругу дати бенефите.

"Имамо једну тачку око које се ломимо, о којој се интензивно прича да ли ће нешто тако ући у закон или не", рекла је Павловић, али није износила детаље.

Каже да је оптимиста до последњег момента.

"Постоји велика шанса да будемо потпуно задовољи и то онај круг људи који ће ући у закон", навела је Павловић и додала да се "копља ломе" о томе да ли треба полемисати у вези са нецицм што је у домену суда.

"Ми стојимо на становишту да не сме", рекла је Павловић и нагласила да нико не може да укине или ублажи став Врховног касационог суда који је заузео став да је валутна клаузула ништава.

Навела је да се доста разговарало о отпису дуга, те да би оптис могао да износи 38 одсто.