ТУРСКИ инвеститори тренутно запошљавају 7.000 радника у својим погонима у Србији, али ће тај број ускоро бити знатно већи. За неколико месеци запослиће још 4.000 до 5.000 људи у пет нових фабрика које се отварају у Лесковцу, Владичином Хану, Ћуприји, Мерошини и Краљеву.

Потпредседник удружења турско-српских привредника Февзи Шиљик (на слици), каже да су Турци заинтересовани да наставе са улагањима јер имају најбоље услове у региону.


Прочитајте још: Страни инвеститори: Позитивни трендови, наставити реформе

Међу првима у Србију, још 2010. године, стигла је турска текстилна фабрика "Џинси", која је постепено ширила своје капацитете и тренутно имају 1.000 запослених, а планирају да ускоро запосле још 500 радника. Текстилци су врата отворили индустрији ауто-делова , а "Теклас" у Владичином Хану ускоро отвара своју трећу фабрику.

- Радницима су прошле године дали 13. плату, а обећали су да ће ове године исплатити 14 зарада, што је више од очекиваног. Просечне плате су веће од 35.000 динара и запошљавају 1.000 радника - каже председник општине Владичин Хан Горан Младеновић.

Февзи Шиљик, који је и власник хотела "Босфор" код Алексинца, а недавно је у Нишу купио и "Нишауто", каже да у Србији активно ради 300 турских предузетника.

- Можемо очекивати још турских инвестиција, јер се привредници интересују какви су клима и услови у Србији. На основу мојег, а и искуства сународника, могу да се похвалим да је Србија најбоља земља за инвестиције у окружењу - каже Февзи.

АДМИНИСТРАЦИЈА

ЗА разлику од радне снаге за коју Турци имају само речи хвале, администрација им и даље задаје главобоље. По њиховим оценама, има простора да се процедуре убрзају премда је јасно да држава много ради на томе, али на локалном нивоу "шкрипи".