БЕОГРАД - Министар финансија Синиша Мали изјавио је у уторак да држава већ две године не субвенционише "Ер Србију", али да према уговору исплаћује дугове настале до 2013. године, а да набавка нових авиона за ову компанију није обустављена већ одложена за период 2022-2025 године.

Мали је рекао да Влада Србије испуњава уговорне обавезе, а "оно што је дефинисано уговором је и преузимање оних старих обавеза банкарских, и ствари из прошлости које се не тичу Етихада".

"Нисмо имали у буџету 380 милиона долара, ако се не варам, да исплатимо одмах него то плаћамо у неком периоду од десетак година. Како доспева за плаћање ми те старе дугове или кредите враћамо или кроз 'Ер Србију' или директно", рекао је Мали новинарима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Ер Србија" уводи девет нових линија

Министар је казао да не постоје субвенције које иду у ову компанију већ две године уназад, "јер то није ни питање Синише Малог, чак ни Владе Републике Србије, то је питање за Европску комисију која надгледа државну помоћ".

Он је оценио да би се свака субвенција "дефинисала као државна помоћ Ер Србији, на шта Влада Србије нема право "

За спомињану набавку 10 авиона А320 нео "Етихада" за "Ер Србију", министар финансија је рекао да "није обустављена" и да је "померена" за период од 2022. до 2025. године.

Мали је истакао да компанија у овом тренутку профитабилно послује и, "када су погледали колико би нови авиони допринели профитабилношти 'Ер Србије', испало би да би они угрозили профитабилност с обзиром на трошкове набавке нових авиона".

Постојећи авиони "Ер Србије" су се показали ефикасним, рекао је Мали. "По овом моделу постојећи А320 и А319 одрађују свој посао, ови нови су ефикаснији по питању трошења горива и свега, али с обзиром на кратке дестинације које 'Ер Србија' тренутно вози, та ефикасност не може да се покаже на прави начин", навео је он.