У оквиру Дигиталне недеље, која се одржава поводом Дигиталног самита, данас је у Палати Србија заседао Одбор за дигитализацију Еврокомора који окупља стручњаке за дигитализацију европских комора и на чијем је челу Марко Чадеж, председник ПКС.


Чадеж је том приликом рекао да је чињеница да у Србији први пут заседа један одбор Еврокоморе, као највеће европске пословне асоцијације која окупља 44 коморска система са 1.700 локалних и регионалних комора и око 20 милиона компанија чланица, значајна за Србију и регион.

То је истовремено признање Привредној комори Србије за активности које спроводи на пољу дигитализације, уз помоћ европских партнера, оценио је Чадеж, уочи састанка у Палати Србија.

Европске коморе, по речима Чадежа, имају веома важну улогу и утицај у процесу дигиталне трансформације својих компанија.

Одбор представља платформу за размену искустава у овој области, а кључна тема београдског заседања Одбора биће заједнички пројекти за примену постојећих и креирање нових, иновативних дигиталних алата за подршку компанијама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Чадеж на челу одбора за дигитализацију Еврокомора

„Овде у Београду покрећемо дискусију о креирању заједничких коморских услуга које би све коморе пружале својим чланицама, чиме би привредници добили најбољу могућу и исту услугу ма у којој земљи пословале, а коморе уштеделе значајан новац" објашњава Чадеж.Данашњи састанак каже омогућиће да се размотре најбољи примери из праксе и да се види како коморе креирају дигиталне алате за помоћ за трансформацију малих и средњих предузећа и осталих компанија.

Важно је да сагледамо набоље примере и направимо нешто што ће бити као европски производ који ћемо користити сви у оквиру Еврокоморе, рекао је Чадеж.

ПКС ће представити рад Центра за дигиталну трансформацију који је почео са радом прошле године.

Привредна комора Србије, која је дигитализовала већину својих сервиса за привреду, има 63 дигиталне услуге на еПорталу презентоваће свој програм подршке дигитализацији малих и средњих предузећа и своју нову електронску апликацију „ПКС инстант Паy“, која омогућава наплату производа и услуга мобилним телефоном или таблет уређајем.

Чадеж је истакао и да коморе служе томе да помогну компанијама да одговоре на изазове времена и пословања, што није једноставно.

Данас морате бити дигитални, није питање да ли то хоћете или нећете - једноставно то је неминовно, рекао је Чадеж.


Он је истакао да је комора спровела истраживање које је показало да постоји заостајање када је у питању дигитализација, пре свега код малих и средњих предузећа.

„Њих има 90 одсто, а резултати су показали да 60 одсто не ради ништа на дигитализацији или нема планове за то“, рекао је Чадеж.

Како је рекао, процес дигитализације подрзумева читав процес-од тога како тражите добављаче, процес производње од саме сировине до самог производа, до тога како се ради маркетинг.

Све је то део дигиталних процеса, навео је председник ПКС.

Осим Чадежа, учесницима састанака обратио се и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој у Влади Србије Ненад Поповић.

Он је изнео податак да је пре пет година Србија извозила ИТ услуге у вредности од око 200 милиона евра што каже није утицало на наш БДП, међутим пет година касније Србија је повећала извоз у тој области за пет пута и прошле године он је износио 1, 2 милијарде евра.

Поповић је навео да поједини подаци показују да ако тај извоз настави да расте истим темпом за три године требало би да достигне вредност од две милијарде евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Чадеж у борду директора Еврокомора

„ Све више вредност БДП-а долази из ИТ сектора, зато је дигитализација приоритет Владе Србије и у тој области пратимо добре примере већине европских земаља али исто тако осим што са њима сарађујемо, то чинимо и са Русијом,Турском, Израелом...“, рекао је Поповић.


Министар је додао да Србија можда није богата нафтом или гасом али оно што има најбоље су инжењери а српски инжењери су каже препознати у целом свету и означени као једни од најбољих у Европи.

„Чинимо све да добре инжењере сачувамо у нашој земљи. Имамо проблем са одливом мозгова али радимо на томе да их вратимо у земљу“, поручио је министар.

Навео је да имамо одличну продају стартапова и указао да је последњих пет година било седам или осам аквизиција српских стартапова у Силиконској долини.

Поповић је изразио задовољство што Одбор Еврокоморе заседа у нашој земљи која, подсећа, у свом сатсаву има 21 милион компанија.

То представља потенцијал за сарадњу и развој наших предузећа, додао је Поповић.

Заседањем Одбора Еврокоморе завршен је Интернатионал Даy, а сутра у Београду почиње Други дигитални самит Западног Балкана на коме се очекује 4.000 учесника.