НАШЕ две земље традиционално имају добре односе. Одлично сарађујемо и политички и економски. Ваше пословно окружење је добро за инвеститоре. Видели смо да је Влада спремна да да подршку нашој инвестицији.

Овако први човек "Шандонг Линглонг тајера", у ексклузивном разговору за "Новости", објашњава шта је превагнуло у њиховој одлуци да нову фабрику граде баш у Србији. Гуме из Зрењанина стиће ће тако до значајних произвођача аутомобила, јер је "Шандонг Линглонг" трећи произвођач пнеуматика у Кини и 20. на свету.

- Одлучили смо 2016. године да покренемо производњу у Европи. Већ наредне године је председник Александар Вучић, преко амбасадора, ступио с нама у контакт и видели смо да је жеља искрена - објашњава Ванг Фенг. - Српска економија последњих година значајно напредује, а прати је стабилно политичко окружење. Инвеститори виде да је то добар амбијент за пословање. Србију смо изабрали у конкуренцији пет држава и све ово је утицало на нашу одлуку.

* Да ли ће неки од коопераната "Шангдонг Линглонга" кренути за вама у Србију и започети пословање овде?

- Наша компанија је у августу 2018. године потписала споразум са српском владом. То је утицало и на наше пословне партнере. Компанија која нас снадбева репроматеријалом и фирма која ради логистику одлучиле су да, такође, покрену пословање у Србији.

* Када ће фабрика у Зрењанину достићи максимални капацитет?

- Започели смо изградњу фабрике. Очекујемо да ће почетак производње бити могућ већ на крају 2020, али смо почетак зацртали за 2021. годину. Капацитет фабрике ће бити 13 милиона гума годишње. То ћемо достићи 2025. године.

* Сарађујете са највећим произвођачима аутомобила. Ту је и "Фолксваген". Може ли ваш долазак да утиче на њихову одлуку да улажу у Србији?

- Наш долазак шаље добру поруку свим инвеститорима. То утиче и на "Фолксваген". И они ће то гледати. Њихово одељење набавки прати где су им снабдевачи. И њима је важно да су им добављачи близу. Србија има добро пословно окружење. Они сами доносе одлуке, а ми ћемо поделити своја позитивна искуства која смо стекли у Србији.

* Када ће почети запошљавање у Зрењанину?

- Што се нас тиче, ми се већ припремамо за запошљавање. Подржаваћемо запослене и омогућићемо им одличне услове за рад. То подразумева обуку запослених, потребну опрему и адекватну зараду.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Зрењанин: Гуме за возила правиће 1.200 радника


* Да ли су трошкови рада у Србији утицали на вашу одлуку да дођете овде?

- Не, то није било пресудно.


МОТО "Свет надохват руке" слоган је "Шандонг Линглонга"


* На која тржишта ће стизати гуме произведене у Зрењанину?

- Пре свега, планирамо да их пласирамо у Северну Африку, Европу и Северну Америку. Нама је локација у Србији значајна, јер ћемо тако бити ближе нашим купцима. Омогућићемо бољу и бржу услугу.

СПОНЗОРИ СПОРТИСТА A СПОНЗОРИШЕТЕ многе спортске клубове, па и нашу Суперлигу. Да ли је то лични однос према спорту? - Спорт прати много људи и тако је свуда у свету. Схватили смо да је то добар начин рекламирања, али и прилика да пошаљемо позитивну поруку. У Кини помажемо највише фудбалске и рукометне клубове. У Србији спонзоришемо фудбалски и шаховски савез.

* Хоће ли се гуме продавати и у Србија?

- Биће купаца и овде, наравно. Прате нас дистрибутери и логистика. Сарадници су увек добродошли.

* Кажете да ће постројење у Зрењанину бити мерило "зелене" и "паметне" фабрике. Како ће се одвијати производња?

- Захваљујући годинама искуства, створили смо свој систем производње. Достигли смо најмодернији и најиновативнији начин производње. Управо те линије ћемо поставити у фабрику у Зрењанину.

* Најавили сте и отварање истраживачког центра у Србији. На чему ће се у њему радити?

- Истраживачки центар прати најмодерније технологије. Инжењери раде на иновацијама. Прате се достигнућа свуда у свету. Наш главни истраживачки центар је у Кини. Уколико производња и пословање у Зрењанину буду на очекиваном нивоу, покренућемо истраживачки центар и овде. То ће бити наш први такав центар у Европи. Радиће на унапређењу репроматеријала за нашу индустрију.