Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је да кинеска компанија "Шангдонг Линглонг", за чију ће фабрику у Зрењанину сутра бити положен камен темељац, има амбициозан план да производе 13 милиона гума годишње у Србији.

За Србију ће остварење те амбијције значити више радних места, више посла за домаће кооперанте и добављаче и бољи животни стандард, истакао је Кнежевић на конференцији Глобалног партнерства, коју је данас у Београду, уочи постављања камена темељца, организовала кинеска компанија.

"Са менаџментом компаније "Линглонг" било је задовољство радити. Тај професионалнизам, мотивисаност и посвећеност на коју смо наишли потвруђе да се ради о једној од најуспешнијих компанија на свету, од које ћемо много научити", рекао је Кнежевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - POSAO ZA 1500 LjUDI: Potpisan sporazum o izgradnji kineske fabrike u Zrenjaninu

Он је навео да ће изградња фабрике гума у Зрењанину променити слику тог града, Баната и Србије.

Кнежевић је истакао да кинески партнери могу у Србији да очекују добре, паметне и мотивисане људе, али и добар пословни амбијент и афирмисан политички подстицај.

Министар је указао да су односи између Србије и Кине на најбољем могућем нивоу и да су економски резултати управо последица доброг и челичног пријатељства две земље, које су успоставили двојица председника, Александар Вучић и Си Ђинпинг.

Кнежевић је навео да се добри економски резултати огледају у пракси, наводећи као примере Хестил у Смедереву и Зиђин у Бору, као и изградњу кинеско-српског парка пријатељства у Смедереву.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Kinezi investiraju u Zrenjanin - prve gume već 2021. godine

Он је захвалио компанији "Линглонг" што је у Београд довела 500 својих партнера, сарадника и коопераната из целог света, што, каже, потврђује какво поштовање Кина има према Србији.

Председник компаније "Шангдонг Линглонг" Ванг Фенг захвалио је председнику Србије и влади на пруженој подршци за изградњу кинеске фабрике у Зрењанину и изразио задовољство што ће се та фабрика наћи у земљи са којом, како каже, Кина има дугогодишње пријатељске односе.

Он је указао је да компанија запошљава 13.000 људи широм света, да се налази на 20. месту по производњи гума у свету и на 3. месту у Кини.

Навео је да компанија има центре за истраживање, који се налазе у Северној Америци, Кини и за сада један центар у Европи, у Немачкој, и најавио да ће, када фабрика у Зрењанину буде изграђена, такав центар добити и Србија.

Ванг је истакао да је "Шангдонг Линглонг" добитник највећих признања, као што су "Индустријски оскар" у Кини, а 2015. су, каже, добили и 2. државну награду за технолошке проналаске.

Он истакао да њихови производи "иду у корак са временом", те су недавно открили материјал за гуме од маслачка, који, каже, постиже добре резултате.

Ванг је као предности гума које производи та компанија, навео низак степен буке, контрола проклизавања и низак степен отпора котрљања.

Он је додао да се "Линглонг" гуме продају у више од 30.000 продајних места и да спонзоришу око 90 глобалних догађаја.

На данашњој конференцији ће бити потписан и споразум о спонзорству фудбалске Суперлиге Србије.