БЕОГРАД - ЈП "Путеви Србије" планира да у јуну постави 56 камера на 14 портала на аутопуту Београд - Ниш, најавио је руководилац Сектора за наплату путарине у том предузећу Дарко Савић.

"У фази смо пилот пројекта постављања видео- надзора, односно камера на деоници аутопута од Београда до Ниша, који предвиђа 56 камера на 14 портала, а једна од могућности је мерење просечне брзине по секцијама", рекао је Савић новинарима на Сајму аутомобила у Београду.

Како је навео, на одређеним секцијама где нема одморишта предвиђена је просечна брзина, а у плану је да систем у јуну почне да функционише. Тендер је завршен, радови су почели, и очекујемо да у јуну заживи овај пројекат, рекао је Савић.

ЈП Путеви Србије, такође бележи значајан пораст корисника електронске наплате путарина, и број корисника уредаја за ЕНП се увећава сваке године, рекао је он.

ПОРЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВИДЕО-НАДЗОР НА КОРИДОРУ 10: Камере помно прате шта све путари раде

У систему за електронску наплату путарине тренутно има скоро 300.000 корисника. "Продали смо више од 70.000 тагова за електронску наплату путарине, а након отварања нових наплатних станица, "Путеви Србије" очекују још масовније косричхење система електронске наплате", рекао је Савић.

Новине у раду су и то што је физичким лицима омогућено коришћење постпејд услуга. У "Путевима Србије" истичу да у укупном саобрацају теретних возила чак 70,94 одсто припада теским камионима.

Учешће ЕНП у укупном приходу показује константан раст, у 2018. години износило је у 2017. години износило је 45,51 одсто , док је у 2017.години износило 40,59 процената.

Учешће прихода од ЕНП у укупном приходу од наплате путарине расте у просеку за шест одсто на годишњем нивоу и у претходној години цини скоро половину укупног износа, показују подаци тог предузећа.

Уређај за ЕНП се мозе користити у припејд систему са унапред уплаценим средствима и у постпејд систему, плацањем на месечном нивоу након испостављеног рачуна.

ЈП "Путеви Србије" корисницима електронске наплате путарине у припејд систему омогуцава попусте на путарину од 4 одсто до 10 процената у зависности од вредности уплацених средстава. ЈП "ПутевиСрбије" је расписало јавну набавку припрема набавку и планира инсталацију јос 10 електропуњача на наплатним станицама.

Иначе, ЈП "Путеви Србије"- Сектор за наплату путарине уцествује на 54. Међународном салону аутомобила, а представници тог предузећа су у уторак на посебном штанду информисали заинтересоване посетиоце о предностима електронске наплате путарине и другим садрзајима као сто су пуњачи за електричне аутомобиле, бесплатан W-Fi дуж деоница аутопута, апликацијама за мобилне телефоне "Путеви Србије".