ПРИВРЕДА је пре пет месеци послала печат у историју, али поједине институције се од њега не растају. Током пет месеци примене новог решења, грађани и привредници пријавили су 122 ситуације у којима им је он, ипак, тражен. Судећи према пријавама, поред пословних банака штамбиља се држе још службеници пошта, МУП-а, телекомуникационих компанија, РФЗО, ПИО, царине и пореских управа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОЛАКШАЊЕ ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ: Печат за привреду отишао у историју

Закон о привредним друштвима прописује да судови, државни органи, организације и лица која врше јавна овлашћења, као и друга правна лица, не могу да истичу примедбе на некоришћење печата.

- Отпор појединаца у бирократском апарату био је разлог због којег је НАЛЕД упутио иницијативу Министарству привреде да додатно прецизирамо закон и искључимо било какву могућност погрешног тумачења норми којима се правдало зашто неко тражи печат - каже Јасмина Радовановић, саветница за регулаторну реформу у НАЛЕД-у и координатор Савеза за имовину и урбанизам. - Скупштина је у децембру усвојила закон и сада је јасно одређено да ниједан документ, поднесак или уговор не може бити одбачен или поништен зато што нема печат и ниједно лице, укључујући суд и органе јавне власти не могу условљавати друштво и предузетника да користе печат. Верујем да смо на овај начин коначно запечатили судбину печата.