ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић отпочео је можда и одлучујућу битку за довођење "Фолксвагена" у нашу земљу. Он се у среду у Хановеру састао са Штефаном Вајлом, председником владе Доње Саксоније, немачке покрајине која са 21 одсто учествује у власништву највећег прозвођача аутомобила на свету.

Према незваничним информацијама, Вучић је у среду имао састанак и са представницима "Фолксвагена" у Волфсбургу, које је, како сазнајемо, молио да дођу у Србију, наводећи предности пословања и добре основе за пласман возила на бројна тржишта света. Вучић је представио инвестиционе потенцијале, уз нагласак да је Србија последњих неколико година уложила озбиљан рад у побољшање инвестиционе климе.

Председник Вучић и премијер Вајл су разговарали о побољшању сарадње и трговинске размене, за коју су истакли да је у последње три године била добра, али да увек постоји простор за даље унапређење. Вајл је нагласио да је имиџ Србије у Немачкој веома добар и да је наша земља фактор стабилности на Балкану.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Србију стиже украјински "Фолксваген"?!

- Немачки инвеститори су веома задовољни пословном климом и условима пословања у Србији. "Континентал", једна од највећих компанија које послују у Србији, долази управо из Доње Саксоније. Ове године трговинска размена са Немачком прећи ће пет милијарди евра, што Немачку чини нашим најозбиљнијим партнером - истакао је председник Вучић и позвао премијера Вајла до посети Србију.

Наше "Новости" су 3. марта најавиле долазак "Фолксвагена" у Србију. Из више извора нам је потврђено да је 99 одсто посла завршено, али да су последњи политички догађаји у нашој земљи: упад у РТС, али и блокада Председништва направили мале проблеме у преговорима. Упркос свему, озбиљну намеру Немаца да дођу у Србију потврдио нам је и дугогодишњи заступник "Шкоде" за Србију Миленко Костић, који је открио да се менаџмент "Фолксвагена", чији је "Шкода" један од 12 брендова којим газдују, код њега распитивао о условима пословања, обучености радника и висини плата.

Док се чека да челници највећег произвођача аутомобила на свету донесу и објаве коначну одлуку, једино је извесно да ће до 2023. године у нашем региону подићи фабрику капацитета 300.000 јединица годишње, вредну 1,4 милијарде евра у којој ће посао наћи око 5.000 људи.

ЦЕНТАР АУТО-ИНДУСТРИЈЕ

ДОЊА Саксонија је друга највећа покрајина Савезне Републике Немачке са осам милиона становника. Најважнија привредна грана је ауто-индустрија, а о томе сведочи и то је што је у овој покрајини седиште немачког произвођача "Фолксвагена".