ДЕО профита Београдског аеродрома "Никола Тесла" мали акционари ће по свој прилици добити крајем овог месеца, евентуално почетком априла. Од сваке акције стићи ће 1.300,87 динара, потврдила је у понедељак Скупштина акционара. Она, међутим, ништа ново није донела запосленима овог предузећа. Иако су протестовали тражећи да им припадне већи део профита, од лањских 53,2 милијарде динара добити - њима се дели 234 милиона.

Радници су пре свега незадовољни чињеницом да би, после две године обавезе да им концесионар задржи радна места, могли да остану без посла и социјалног програма. С обзиром на то да и м је концесија донела уговор код новог послодавца - "Венси", у случају отказа немају право на отпремнину за године рада пре концесије. Зато су од већинског власника, Владе Србије, тражили да буде великодушнија у расподели.

ПРОЧИТАЈТЕ И: НАКНАДЕ ЗА БЕОГРАДСКИ АЕРОДРОМ: Дивиденда од 1.455 динара по акцији

- Представници синдиката нису могли да присуствују Скупштине акционара - каже Дејан Поповић, председник Независног синдиката Аеродрома. - Знамо да не можемо да учествујемо, али смо веровали да имамо право да присуствујемо седници. Сви синдикати ће се састати и договорићемо се шта ће бити наши наредни кораци.

Акционарима је припао бруто износ од 52,9 милијарди динара, што је 1.530,44 динара по акцији. Држави, која у Аеродрому "Никола Тесла" а. д. поседује 83,5 одсто власништва, следује бруто износ по акцији, а малим акционарима се он умањује за додатних 15 одсто пореза на дивиденде. Тако долазимо до поменутих 1.300,87 динара.


ДРУГА РАЧУНИЦА

КОНАЧНА рачуница поделе добити је мењана. Концесиона накнада од 501 милион евра најпре није била опорезована. Накнадно је обрачунато 15 одсто пореза, па је нето профит компаније смањен са 62,04 милијарде динара на 53,2 милијарде динара.