ДА је отварање фабрике "Фолксвагена" у Србији све реалније, потврдио је у недељу, у интервјуу за телевизију Пинк, и председник Србије Александар Вучић. Додатну потврду да је Србија на листи жеља гиганта из Волфсбурга, дао је "Новостима" и дугогодишњи заступник "Шкоде" у Србији, власник компаније "Ауто Чачак" Миленко Костић. Он нам је у понедељак рекао да постоји вероватноћа да се у Србију пресели "Фолксвагенова" фабрика из Украјине, која није постигла очекиване резултате у продукцији резних модела "Шкоде", једног од 12 брендова највећег произвођача аутомобила у свету.

Костић нам је потврдио да су важни људи из "Фолксвагеновог" и "Шкодиног" менаџмента с њим остварили контакт пре два дана, како би им дао оцене пословног амбијента у Србији.

- Питали су ме за просек плата, обученост радне снаге, генерално, за све у вези са условима пословања - каже наш саговорник. - Народски речено, дима има, а хоће ли бити ватре, знаћемо ускоро. Чињеница је да смо "у игри", али нам конкуришу Бугарска, Турска Румунија... У тој трци пресудна ће бити понуда државе. Немци ће отићи у ону земљу која им да више.

Костића брину захтеви "Фолксвагена". Осим у околини Ниша и у Војводини, тешко да постоји 300-400 слободних хектара за изградњу фабрике. Зато не одбацује могућност да се нова фабрика усели у постројења крагујевачког "Фијата", за који се још не зна да ли дефинитивно остаје у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ И:"Фолксваген" прави фабрику у Шумадији

- То би било идеално, јер већ постоје фабрика и хиљаде обучених радника, али ме плаши капацитет, јер су садашње "Фијатове" хале у могућности да годишње избацују 200.000 возила, док Немци желе да капацитет буде већи од 300.000.

ОПТИМИСТА Миленко Костић, Фото Приватна архива

Ипак, Костић каже да ће се више детаља знати већ после Београдског сајма аутомобила, на који долазе важни људи из "Фолксвагена".

- Жао ми је што смо пре 15 година пропустили шансу да доведемо овај бренд у Србију. Ја сам 2002. и 2003. године био близу тога да у чачанску фабрику "Цер" доведем монтажу неких модела, али тадашње државно руководство није препознало прилику, инсистирајући на томе да се тај посао пребаци у Крагујевац.

Као индикатор доласка Немаца, може да се тумачи и долазак компаније "Форверк", која управо довршава велику фабрику површине 50.000 квадратних метара, а која се простире на 10-15 хектара. Према Костићевим речима, они највише производе делове управо за "Фолксваген".

Наш саговорник се још једном враћа на украјинску фабрику, која би могла да заврши у Србији.

- Због ситуације у тој земљи, тамо никада нису постигнути очекивани резултати. Било би фантастично за нашу земљу и привреду да се оствари долазак "Фолксвагена". Ипак, одлука је само у главама челника у Волфсбургу.

Иначе, "Новости" су 3. марта објавиле информацију да је "Фолксваген" одабрао Србију за изградњу своје нове фабрике. Реч је о постројењу вредном 1,4 милијарде евра, и у њему би требало годишње да се производи 300.000 возила. Посао би добило 5.000 људи. У први мах су се појавиле информације да би код нас требало да се производе СУВ возила, и то "шкода карок" и "сеат атека", која се тренутно израђују у Чешкој. Ипак, Костићеве тврдње да би у Србију могла да се пресели продукција из Украјине дају ново светло овој причи. У сваком случају, више ће се знати до лета. Сам председник Вучић је најавио да ће ускоро преговарати са челницима "народног аута". Коначну одлуку донеће управа "Фолксвагена" у априлу.

Фото Depositphotos

ИМАЈУ 12 БРЕНДОВА

"ФОЛКСВАГЕН", као највећи произвођач аутомобила у свом програму, има укупно 12 брендова, како аутомобилских, тако и оних који производе камионе и аутобусе. Осим истоимене линије, они газдују "Шкодом", "Сеатом", "Аудијем", "Поршеом", "Ламборгинијем", "Бугатијем", "Дукатијем", МАН-ом, "Сканијом", "Неопланом" и "Бентлијем".


МИЗЕРНА ПРОДУКЦИЈА

Украјинска "Шкода" у својим простројењима "Еуро кар" у Соломонову има годишњи капацитет од 80.000 возила. Прошле године су имали минималну производњу од 7.500 возила. Највише (1.500) су избацили "кодијака", а код њих могу да се склапају и "шкода октавија", "суперб"...