ОД 24.687 нових путничких аутомобила и 6.043 лака комерцијална возила која су купљена и први пут регистрована у Србији у 2018. години (што је раст од 12, односно 14 одсто на годишњем нивоу), чак их је 74 одсто регистровано у Београду.

У Војводини, највећим делом у Новом Саду, регистровано је 14, а у свим осталим деловима Србије укупно 12 одсто новокупљених возила.

- У Београду је сконцентрисано највише страних компанија које су обнављале своје возне паркове, а и платежна моћ становништва је највећа - каже, за "Новости", Драган Шкрњић, аналитичар аутомобилског тржишта. - Мало изненађује слаба продаја у Војводини, док је тренутна ситуација у осталим деловима Србије таква да заиста мало ко размишља о новом возилу.

Ипак, с обзиром на застарелост возног парка, али и с порастом запослености доласком страних инвеститора, очекује се да ће у наредном периоду више посла имати управо продавци у овим деловима земље.

- И ту ће највећи део нових возила куповати фирме за возне паркове, као што је то случај у Београду - оцењује Шкрњић, поткрепљујући ту тврдњу чињеницом да су на лизинг правна лица купила чак 87 одсто возила.

ПРОЧИТАЈТЕ И:"ФИЈАТ 500" РУШИ РЕКОРДЕ: Хит и после 11 година


И даље српски возачи највише пазаре "шкоде", каже се у анализи "Кубе тима" и Српске асоцијације увозника нових возила и делова. Продато је чак 4.646 чешких аутомобила.

Потом следе "Фијат", са 2.714, и "Фолксваген", са 1.835 продатих кола. "Фијат" је лидер када је у питању продаја лаких комерцијалних возила - 1.670, с следе га "Фолксваген", са 745, и "Рено", са 683 продате јединице.