БЕОГРАД - Министар финансија Србије Синиша Мали у уторак је рекао да ће Комерцијална банка добити стратешког партнера јер нема разлога да држава буде сувласник те банке.

Он је за ТВ Прва казао да ће у среду бити потписан уговор са француским Лазардом који ће бити саветник Владе Србије у приватизацији Комерцијалне банке где држава има власнички улог од 41,74 одсто.

"Разне опције су на столу, али је сигурно да ће се тражити стратешки партнер за Комерцијалну банку. У мају или јуну ће бити расписан тендер за проналажење стратешког партнера и надамо се да ће тај поступак бити завшен до краја године и нема разлога да држава буде сувласник те банке", казао је Мали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Владимир Медан: У 2018. већ зарадили 7,8 милијарди

Министар је истакао да су у јануару резултати републичког буџета значајно бољи него што је било планирано, и да ће, "ако се по јутру дан познаје" 2019. година за грађане Србије бити боља од прошле године. "Боље стање у буџету значи да се ствара могућност за повећање плата и пензија. Пратићемо стање наредних месеци и ако резултати буду добри нема разлога да не идемо на још веће повећање плата и пензија", рекао је Мали.

Додао је да очекује да до краја године стопа незапослености у Србији буде једноцифрена, што ће се обезбедити растом инвестиција. Мали је рекао да предстоје, као што је и Међународни монетарни фонд препоручио, структурне реформе, односно реформа јавних предузећа и јавне управе, као и пореске администрације.

Најавио је да ће бити припремљен сет пореских олакшица за привреду које би се примењивале од идуће године.