УКОЛИКО се не измени одлука осигуравајућих кућа да газдама техничких прегледа за сваку полису обавезног осигурања, коју наплате приликом регистрације возила, дају провизију од пет одсто власници кола би, врло брзо уместо плаћања "све на једном месту" морали да иду на шалтере осигуравача.

- Размишљам да откажем сарадњу осигуравајућим кућама са којима дуги низ година послујем - каже за "Новости" један од власника линије техничког прегледа у Београду. - Једноставно, са пет одсто провизије не исплати ми се да у мојим просторијама издајем полисе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АПР: Око 40.000 друштава евидентирало стварне власнике, рок 31. јануар

То практично значи да би власници возила прво ишли на технички преглед а затим до најближе "испоставе" неке од осигуравајућих кућа да плате полису обавезног осигурања. Аутоматски би то значило да би и по регистрационе налепнице морали у МУП јер технички прегледи више не би могли да нуде "комплетну услугу".

Да став нашег саговорника није усамљен, потврђује нам председник Управног одбора Националне асоцијације техничких прегледа (НАТЕП) Владимир Маринковић.

- Уместо провизија од 15-20, па и 30 одсто колико су осигуравајуће куће давале власницима техничких прегледа сада се даје свега пет одсто, па су и приходи знатно смањени.

Прва реакција је, каже Маринковић, било подизање цене техничких прегледа, али се испоставило да је то "одлука на кратке стазе".

- Једноставно, реаговало је тржиште па су и цене техничких прегледа морале да иду наниже, а да би пословали рентабилно власници ТП морају да смањују трошкове па је укидање издавања полиса најлогичнији потез.

Рачуница каже, објашњавају наши саговорници, да на линији техничког прегледа, у једној смени (по новим прописима возило мора да буде на прегледу најмање 30 минута), могу да прегледају просечно 10 кола.

- То значи да ако по полиси обавезног осигурања остаје 500-600 динара зарадите максимално 5.000-6.000 дневно. Помножите то са 24 радна дана и схватите да немате довољно да платите два радника, а камоли да надокнадите друге трошкове од рачунара, грејања, интернета и слично - каже Маринковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Протест против изградње МХЕ у Србији: Штета по реке велика

РАДНА ГРУПА

У удружењима техничких прегледа у Србији кажу да су се, после смањивања провизије на пет одсто од стране осигуравајућих кућа обратили Народној банци Србије, која је једина надлежна да одреди висину провизија.

- Речено нам је да је формирана радна група која ће разматрати, између осталог, и висину провизија - каже Маринковић - Рок је, кажу, крај марта.