"РЕКЕ за слободу, не за МХЕ", "Хоћу реку, нећу цев", "Реке не дамо" - само су неке од парола данашњег протеста против изградње малих хидроелектрана у Београду, који је организовао покрет "Одбранимо реке Старе планине". Окупљени грађани негодовали су због уништавања планинских река, зарад мале енергетске користи, а велике финансијске добити појединаца.

- Нећемо да плаћамо да реке гурају у цеви и позивамо вас да и ви исто то урадите - поручили су данас организатори. - Реке нам нестају због безумља. Некада нас је било стотинак, а видите колико нас је данас. Природу остављамо деци и морамо да је чувамо.

Скуп грађана против изградње МХЕ започет је на Студентском тргу. Дошли су људи из читаве Србије - са Старе планине, из Пирота, Параћина, Беле Цркве, чланови Планинарско-еколошког клуба "Соко" из Панчева, Смедерева... На протест су дошли и мештани села Ракита, који најупорније траже забрану изградње малих ХЕ. Они, тренутно, могу да одахну, јер је грађевинска инспекција забранила даљу изградњу, док извођач не прибави све потребне дозволе. Надају се да се то неће десити, јер би остали без воде за пиће, а природне лепоте, како кажу, биле би уништене.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ЗАБРИНУТОСТ ЗА СУДБИНУ РЕКЕ: Помозите, уништише Лим!

Иначе, Србија има обавезу да до 2020. године око 27 одсто електричне енергије производи из обновљивих извора енергије. Сада се брже-боље на томе ради, па се чини да се о животној средини и екологији не води довољно рачуна.

Протесту је присуствовао и декан Шумарског факултета у Београду Ратко Ристић, који је истакао да пројекти изградње МХЕ уништавају природу, а производе безначајно мало енергије.

СВЕ ПО ЗАКОНУ

МХЕ које су направљене у последњих 10 година, изграђене су у складу са свим важећим законима који су усклађени са законодавством ЕУ, наводи се у саопштењу Националног удружења:

- Чињеница је да не постоји ниједан начин производње, било чега, па и енергије, а да нема утицаја на природу и животну средину. Важно је напоменути да МХЕ имају најмањи утицај у поређењу са свим осталим обновљивим изворима енергије.