КАНАДСКА истраживачка фирма "Медголд рисорсис" пронашла је у јужној Србији, на самој граници са Бугарском и Македонијем, одличне индикаторе да се у том крају налазе богата налазишта племенитих метала, сазнају "Новости".

Ова компанија, у истраживању рудног богатства под називом "Тламино пројекат", пронашла је слој од 40 метара који садржи 8,32 грама злата по тони и готово невероватних 193 грама по тони сребра.

После тога, ова канадска фирма је склопила споразум о заједничком улагању с компанијом из своје земље "Фортуна силвер", у чијем се поседу налазе рудник злата и сребра "Сан Хозе" у Мексику и перуанско лежиште сребра "Каилома". Према том споразуму, "Фортуна силвер", која у Аргентини развија и пројекат отварања рудника злата "Линдеро", обавезала се да ће у даља истраживања ове области инвестирати осам милиона долара. Планирано је да од те суме два милиона америчких новчаница буде потрошено током ове године.

Према том споразуму, "Фортуна" би, у замену за финансирање геолошких истраживања на југу Србије, могла да стекне 70 одсто власништва у "Тламино пројекту". Како сазнајемо, истраживања се раде на површини од око 200 квадратних километара на територији наше земље.

Прочитајте још - ЛЕЖИШТЕ РУДНИХ РЕЗЕРВИ КОД БОРА: Канађани траже бакар на дубини од 2.600 метара

После идентификације пројекта, у јесен 2016. године, "Медголд" је анализирао серију узорака, а резултати су показали да се количина злата креће од 0,78 грама до чак 132,5 грама по тони. Истовремено, концентрације сребра, показале су анализе, биле су од 10,3 грама по тони до 2.110 грама по тони.

Како се процењује, истраживања ове области, након што је "Фортуна силвер" преузела финансирање пројекта, требало би да се заврше у року од пет година. После тога, на ред би дошла израда прелиминарне студије изводљивости, након чега ће бити познато да ли ће ова компанија поднети захтев за доделу експлоатационог права. Према подацима из стручне литературе, лежишта од грама злата по тони сматрају се профитабилним под условом да постоје одговарајуће количине руде.

ИСТРАЖНО ПРАВО

КАНАДСКИ "Медголд" је лиценцу за истражна права у "Тламино пројекту", који се налази недалеко од Босилеграда, од Министарства рударства добио 2016. године. Пре тога, ово подручје су од 1950. године истраживали домаћи стручњаци, на основу чијих података се и дошло до назнака о постојању лежишта племенитих метала у овом делу Србије. Склапањем уговора са "Фортуном", канадски "Медголд" постао је део "Голд групе", са седиштем у Ванкуверу.