СРБИЈА је велики партнер Русије. Када је реч о трговини, сигурно је међу прве три државе. Само обим руских инвестиција у Србији премашује четири милијарде долара. Сада је у плану повећање инвестиција за скоро 500 милиона долара, и то у наредне две године.

Овако, у разговору за "Новости", прича Кирил Дмитрев, председник Руског директног инвестиционог фонда - "тешког" скоро 10 милијарди долара, који је заједно са председником Руске Федерације Владимиром Путином био у званичној посети Србији.

- Желимо да инвестирамо у пољопривреду, логистичке центре, саобраћај и здравство - истакао је Дмитријев. - Русија у Србију већ улаже, кроз руске железнице или "Гаспромњефт". Свакако, за многе наше инвестиције много је важно да имамо партнере, нарочито у приватном сектору. Због тога је и фокус наше посете да истражимо како можемо на најбољи начин да инвестирамо у вашу земљу, али и да помогнемо руским компанијама које већ раде у Србији.

Прочитајте још - Председник: Са Путином потписани споразуми од суштинског значаја за развој Србије

Како објашњава, Русија и Србија имају прилику за развој инвестиционих компанија. Било би добро и да наша земља има сличан фонд као што је њихов, а руске колеге би биле раде да помогну око оснивања, јер би довеле своје партнере и експерте.

ВРЕМЕ РИЗИКА СВЕТУ недостају глобално поверење и склад. Зато су добре приче и неопходне. РДИФ модел суинвестирања је кључ за промоцију међународне сарадње и јединствене позитивне пословне дипломатије - каже Дмитрев. - Само заједничка улагања у инфраструктуру и технологије могу повећати глобални економски раст. Потребно је прекинути границе, као што су рестрикције, санкције и протекционизам. Комуникација са нашим партнерима широм света је кључ успеха. Видимо да постоји трговински рат између САД и Кине, а ту је и "брегзит". Сада је наступила ера многих ризика.

- Са Развојном агенцијом Србије започели смо десетак пројеката, који, између осталог, имају везе и с пољопривредом, али ми хоћемо да истражимо све области - каже Дмитријев. - Све то су инвестиције за наредних неколико година. Уложићемо и у развој пројекта "Фосарго". Овде постоји добра база за ђубриво, па се разматра могућност њеног проширења, јер Србија има добар логистички центар, одакле би могло да се шаље ђубриво у Европу. Свакако, РАС нам може бити добар партнер. Уз то, разговарали смо са инвеститорима из Емирата који овде раде, како би се можда придружили неком пројекту, јер они већ имају инвестиције у Русији.

Ипак, о детаљима и именима компанија директор Дмитријев није жело да прича. Како каже, док нешто конкретно не буде реализовано не треба ништа говорити. Он се, између осталог, у петак срео и с тројицом српских бизнисмена како би разговарали о могућим улагањима у Србији, али и Русији.

- Када бисмо инвестирали у Србији, волели бисмо да ту постоји и неки домаћи партнер који ће такође да уложи новац. За нас је то веома важно - објашњава Дмитрев. - Од свих пројеката о којима преговорамо, било би добро да реализујемо два или три у наредних неколико година. Нама и нашим партнерима је битно да будемо сигурни када негде улажемо новац. У Србији смо већ разговарали с представницима неколико компанија. Ово је једно од наших првих пословних путовања у Србију, а ваш председник добро балансира између Србије, Русије, Европе и других.

Кирил Дмитријев у разговору са нашом новинарком

Када је реч о Србији, Дмитрев истиче да су руски привредници још у процесу учења о пословању у нашој земљи. Они желе да буду део бизниса у Србији, али само ако могу да инвестирају с локалним партнерима, јер је ово, ипак, ново тржиште за њих.

- Србија је традиционално добар партнер Русије и веома смо слични - каже Дмитрев. - Битно је да наставимо да и даље радимо заједно, јер Србија има добар потенцијал трговинског раста.

"АЛИБАБА"

КАКО објашњава Дмитрев, они су партнери са кинеским "Алибабом" у Русији, са 51 одсто удела. Сада желе да установе да ли нешто слично с том компанијом могу да ураде и у Србији.