КРОЗ Србију би требало да прођу 403 километра "Турског тока", а Руси су уверени да ће први кубици плавог енергента кроз овај гасовод на нашој територији проћи већ крајем ове године. Средства за изградњу крака од српско-бугарске међе до границе са Мађарском нису проблем, јер је Русија спремна да у развој гасне инфраструктуре у Србији уложи око 1,4 милијарде долара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Алексеј Борисович Милер: Србија може до Турског тока

Према неким проценама надлежних, за изградњу овог гасовода и проширење складишта у "Банатском двору" потребно је око 1,8 милијарди евра. Стручњаци, међутим, верују да су те процене релативне, јер је познат само капацитет гасовода од 15 милијарди кубних метара гаса. На цену, како истичу, утицаће и то колики ће бити радни притисак, од чека зависи величина цеви.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Обнова пруга, више гаса и струје

А радови би, судећи по изјави Алексеја Милера, председника Управног одбора "Гаспрома", могли одмах да почну. Како је изјавио, изградња ће започети буквално наредних дана. Рок за завршетак радова је крај ове године. Стручњаци сматрају да то нису нереални рокови, јер је већина административних послова који претходе изградњи гасне мреже завршена још у време када је планиран "Јужни ток".

- Завршени су и сви послови у вези са имовинско-правним односима над земљиштем на траси гасовода - каже Војислав Вулетић, председник Скупштине Удружења за гас. - Колико је папирологија компликована, показује и то што је од тренутка када је код "Јужног тока" настало руско-италијанско предузеће па до првих радова протекло седам година.

Према његовим речима, већина послова би се радила паралелно, јер би на извођењу радова и постављању гасовода било ангажовано више извођача који би истовремено радили. Он сматра да је "Турски ток" веома важан за Србију, јер би до краја године требало да се раскине уговор имеђу "Гаспрома" и Украјине о транзиту гаса.

- С обзиром на то да се ми снабдевамо преко Украјине, тај прекид гаса за нас би био веома неповољан, и зато је фокусирање на "Турски ток" за Србију веома важно - рекао је Вулетић.


Посао изградње "Турског тока" у нашој земљи поверен је српско-руској компанији "Гастранс". Србија је апсолутно зависна од руског гаса. Трошимо око две и по милијарде кубика гаса годишње, и у случају "пуштања" руског гаса, поред великих прихода од транзитних такса, могла би да узме овог енергента колико год јој буде потребно.

Није, међутим, само Србија зависна од руског гаса, већ читава Европа. У наредних 10 година, кажу стручњаци, једино руски гас може да подмири потребе Старог континента, који троши око 500 милијарди кубика годишње.

НЕ ЗАВИСИ СВЕ ОД НАС

ПРЕДСЕДНИК Руске Федерације Владимир Путин изјавио је да се многе земље интересују за прикључење на "Турски ток":

- Ми улажемо, припремамо га, у ствари почињемо. Спремни смо да се у тај пројекат укључе и европски потрошачи, али то не зависи од нас. Зависи од других земаља, односно од тога колико су оне спремне да се одупру притисцима и заштите своје виталне интересе. Бугарска је показала интересовање да се прикључи на "Турски ток", који би даље ишао кроз Србију и Европу. Спремни смо, понављам, да инвестирамо, али мало тога зависи од нас.