ПРИВАТИЗАЦИЈА у Србији ће ускоро "прославити" 30. рођендан, али јој се још не назире крај. На почетку 2019. године у потрази за купцем је још око 90 предузећа, у којима ради најмање 30.000 радника. Према процени Фискалног савета, у 2018. години приватизација је откочена, број запослених у непродатим предузећима смањен је за више од 15.000 и направљени су темељи да се у следећих неколико месеци промени власништво у још неколико фирми - "Икарбусу", "Тигру", "Ласти" и ФАМ-у.

Прочитајте још: Стевановић: За приватизацију још око 80 предузећа

Листа предузећа која су потенцијални ризик за српске финансије је преполовљена. Најизазовнији задаци, напомиње Фискални савет, остају "Ресавица", "Петрохемија" и МСК. Када је реч о фирмама које имају највише изгледа да ускоро нађу приватног власника, Савет објашњава да је реч о онима које углавном послују с губитком и налазе се у Унапред припремљеном плану реорганизације (УППР).


Прочитајте још: Страни инвеститори: Позитивни трендови, наставити реформе

- За два предузећа, "Икарбус" и ФАМ, по свој прилици улази се у завршну фазу приватизације из УППР-а - истиче Фискални савет. - Кинески инвеститор преузима дуговања "Икарбуса", а амерички ФАМ-а, па би, након конверзије у капитал, они постали већински власници ових предузећа, са укупно 400 запослених. За друга два предузећа, "Тигар" и "Ласту", исход је неизвеснији. Наговештено је интересовање немачког инвеститора за "Тигар", док се за "Ласту" очекује да буде атрактивна инвеститорима захваљујући вишегодишњем уговору о превозу закљученим с градом Београдом. Уколико јавни позиви за приватизацију у 2019. години буду неуспешни, остаје да се до новог власника дође продајом имовине из стечаја.

ФАМ би могао да добије новог газду,фото Танјуг

Фискални савет упозорава да највеће трошкове и ризик буџету носе "Ресавица", "Петрохемија" и МСК. "Ресавица" прима субвенције из буџета од око пет милијарди динара.

- Два предузећа из петрохемијског комплекса "Петрохемија" и МСК су текуће ликвидна и плаћају своје обавезе, али немају дугорочну перспективу - каже Фискални савет. - "Ресавица" и даље остаје огроман проблем. Иако се у буџету годинама предвиђа 600 милиона динара за почетак фазног затварања неперспективних рудника, ови расходи нису реализовани и у процес затварања се још није ушло. Према последњим информацијама, коначно је конкретизован план затварања појединих рудника, у сарадњи са Светском банком, па остаје да се види да ли ће се он у 2019. и спровести.

ПРЕЖИВЉАВАЈУ НА "МИШИЋЕ"

"ЈУМКО" и "Трајал" раде за наменску индустрију, али су им резултати и даље лоши - сматра Фискални савет. - Одржавају се у животу захваљујући испорукама за војску и средствима из Фонда за развој. Оба предузећа су и у 2017. години пословала с губитком, а настављају и да не плаћају струју. Зато изненађује да се у јавности помињу као успешна предузећа, па и да се пословање проширује, уместо да се предузећа преструктурирају.