Дуванска индустрија се налази усред револуције. Класичне цигарете, у којима ужива више од милијарду људи на планети, пре неколико година добиле су алтернативу - уређај који загрева, а не сагорева дуван. Конзументима није ускраћен никотин, али су негативни ефекти пушења смањени. О томе како се компанија "Филип Морис", која је ову револуцију започела, сналази на оба фронта - конвенционалних и алтернативних дуванских производа - говори њен генерални директор за Југоисточну Европу Александар Јаковљевић.

* Да ли је дошао крај конвенционалним цигаретама, пошто су водећи произвођачи почели да прелазе на производе који загревају дуван?

- Податак да на свету има више од милијарду пушача јасно показује да ће цигарете још неко време остати присутне на тржишту - започиње разговор, за "Новости", Александар Јаковљевић.

- Али чињеница да данас компанија "Филип Морис" ради на томе да што више пушача престане да користи цигарете указује да се то тржиште драстично мења. Дакле, кренули смо ка истом циљу који деценијама имају антипушачке организације и регулаторна тела, само су нам приступи другачији. Први је општепознат приступ који подразумева нулту толеранцију, односно потпуни престанак конзумирања дувана у било ком облику, али број пушача у свету показује да је то очигледно недовољно ефикасан начин. Други правац, који је иницирао "Филип Морис", јесте реалистичнији и заснива се на принципу "смањења штете" - свим оним пушачим који из било ког разлога неће престати да пуше, понудити алтернативни дувански производ који је мање штетан, како за саме кориснике, тако и за људе у њиховој околини.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Филип Морис уместо цигарета уводи апарат који загрева дуван* Колико је људи у Србији прешло на те нове уређаје?

- Иако комерцијалне резултате не коментаришемо, осврните се око себе и видећете да је број људи који користе IQOS из дана у дан све већи. Посебно ми је драго што сва истраживања показују да наши потрошачи не виде IQOS само као модни аксесоар, већ су потпуно упознати с предностима које овај производ има у односу на цигарете и разумеју какве су предности преласка на IQOS - да се загревањем дувана не генерише дувански дим већ аеросол који садржи од 90 до 95 одсто мање штетних материја и мање је штетан, како за њих, тако и за људе у њиховој околини. Тај тренд преласка с традиционалних цигарета на мање штетне алтернативе се из Београда, одакле је кренуо, ширењем наше продајне мреже, проширио на велике градове широм Србије и, што је најважније, не губи интензитет. Напротив, појавом на тржишту најновијих генерација овог произода, IQOS 3 и IQOS 3 мулти, префињеније и још практичније верзије уређаја, тренд се интензивирао.

* Да ли ће икада бити могуће направити цигарету која није штетна по здравље?

- Класичну цигарету не. Алтернативни дувански производ, вероватно. Ипак, о једној ствари се мора водити рачуна. Чак и да постоји потпуно здрава замена за цигарете, ако је пушачи не прихватају, на њу је узалудно утрошено и време и новац. Људи једноставно воле да уживају у дувану и никотину, који је природни састојак те биљке и који, упркос распрострањеном уверењу, иако није без ризика, није примарни узрок болести повезаних с пушењем. Без никотина, било каква замена за цигарете пушачима неће бити довољно добра, што ће их опет вратити на старо - наставиће да пуше. Због тога је "Филип Морис" уложио огромне ресурсе и ангажовао велики број врхунских научника да осмисле производ који ће сачувати задовољство и сам ритуал који је сличан пушењу цигарета али уклонити највећи број пратећих нуспојава пушења.


ПРОЧИТАЈТЕ И:"Филип Морис" нашао "прави укус дувана"* Штампани медији су због пада тиража и сталног поскупљења папира у кризи. Уколико би Србија одлучила да укине мораторијум на оглашавање дуванских производа у принту, да ли бисте радо оглашавали своје производе?

- Компанија "Филип Морис", како у Србији тако и глобално, поштује законску регулативу која забрањује или ограничава оглашавање цигарета. Са друге стране, сматрамо да је веома важно обавестити потрошаче да постоје алтернативе цигаретама, које су мање штетне за све оне који из било ког разлога не престају да пуше. И то не само обавестити их да су такви производи доступни, већ им дати могућност да се информишу о њиховим конкретним карактеристикама и предностима, како би могли рационално да процене да ли је то за њих адекватан начин смањења штетног утицаја цигарета.

НИШКА ФАБРИКА ИЗВОЗИ 80 ОДСТО

* Нишка фабрика дувана је једна од најбољих у региону. Какве је резултате постигла у 2018?

- Приватизација Дуванске индустрије Ниш 2003. године била је и остала једна од највећих директних страних инвестиција и најуспешнијих приватизација у Србији, са укупном инвестицијом која је до данас нарасла на више од 850 милиона долара. Заокруживањем инвестиционог циклуса од 44 милиона долара у 2018. години, доказали смо да настављамо активно да улажемо у побољшање производних перформанси фабрике, која већ јесте једна од најмодернијих у глобалној мрежи "Филип Мориса". То доказује чињеница да је у 2018. години више од 80 одсто свих цигарета произведених у Нишу отишло ван граница Србије.