ПРЕДУЗЕЋА у Србији су током првих девет месеци у буџет, на име пореза на добит правних лица, уплатила непуне 82 милијарде динара. Током читаве прошле године од овог намета је држава приходовала 103,3 милијарде динара. "Квартални монитор" Фондације за развој економске науке примећује да су порез на добит и акцизе једини порески приходи који су забележили пад. Податак изненађује, јер је српска привреда лане заблежеила рекордан профит, скоро два и по пута већи него у 2016. години.

У првих девет месеци ове године укупни порески приходи су порасли за четири одсто. Највећи раст су имали доприноси - 6,9 одсто. Приходи од пореза на додату вредност су већи 3,5 одсто. У "минусу" су само порези на добит 0,9 одсто и акцизе 0,8 одсто.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мали: У плану државне касе пише - раст

- Није сасвим јасно зашто су мањи приходи од пореза на добит, с обзиром на то да је привреда лане имала знатно већи профит - сматра Милојко Арсић, професор Економског факултета. - То може, на пример, да значи да су највећи профит лане оствариле компаније које су ослобођене плаћања овог пореза на десет година. Тај одговор би могла да пружи само дубинска анализа Пореске управе.

Укупни порески приходи у првих девет месеци ове године износили су 751 милијарду динара. Током читаве 2017. године у буџет се слило 969 милијарди динара ових прихода.