ЈЕДАН од највећих светских произвођача каблова за ауто-индустрију - амерички "Амфенол аутоматив технолоџи" отворио је фабрику у Трстенику. У новом погону на 7.000 квадратних метара у индустријској зони "Западна Морава" послу може да се нада 1.000 радника, колико ова компанија планира да запосли.

Прочитајте још: Брнабић: „Неред” у глобалној економији шанса за Србију

Отварању фабрике је присуствовао председник Србије Александар Вучић, који је нагласио да је отварање фабрика и запошљавање људи "посао свих послова".

Прочитајте још:Спасковски: "Зиђин" уплаћује 350 милиона долара одмах по примопредаји

- Ова инвестиција ће зауставити одлазак људи из Трстеника, који је у протеклих 20 година напустило 20 одсто становника - рекао је Вучић.

- Затварани су нам погони деведесетих и посебно двехиљадитих година, и у Трстенику, Крушевцу, Краљеву, целом Расинском и Рашком округу. Зато је данас важно да радимо посао свих послова - да отварамо фабрике, да правимо посао за људе, да не би одлазили одавде. Важно је да људи могу да нађу посао. Морамо да радимо још више, обећавам да ћемо наставити да доводимо инвеститоре.Према његовим речима, за инвестицију у Трстенику држава ће дати подстицај од 4,6 милиона евра, а председник се нада да ће у овој америчкој фабрици за неколико година радити 2.000 људи.

- Није нам жао што дајемо новац инвеститорима јер увек имамо вишак у каси - нагласио је Вучић и додао да је Трстеник 2016, и то без јавних предузећа, имао 400 милиона динара дуга, а данас тај град другачије и боље функционише.
Вучић је истакао да данас Србији иде много боље него раније, али да те промене не могу да буду једноставне и не могу да се остваре преко ноћи. Како је казао, људи осећају и знају да ће сваке године плате и пензије бити све веће.

Корпорације "Амфенол" је основана 1932. године и данас има око 68.000 запослених у више земаља. У Србији послује од августа ове године и тренутно запошљава 130 радника.

НЕ ГРАДИМО ЗБОГ ИЗБОРА

Председник Вучић пренео је да га је припадник његовог обезбеђења, иначе родом из Трстеника, упитао пре неких шест месеци какви су то избори на помолу.

- Каже, пита га народ у Трстенику, јер су почели путеве да асфалтирају, а то се, кажу, не дешава ако нема избора - рекао је Вучић. - Није мој посао да вам се додворавам, већ да најтеже ствари урадим, да бисмо нешто оставили нашој деци. Фабрике не отварамо због избора, већ је то нормалан део мог посла. Тако ћемо да радимо улице, путеве, и у Трстенику, Александровцу, Брусу, Ћићевцу, Варварину...