НАКОН седмомесечних радова на изградњи истражног нископа "Чукару пеки", већ се препознају први елементи рударске инфраструктуре будућег рудника бакра компаније "Ракита", ћерке фирме канадске компаније "Невсун".

Према информацијама "Новости", започета је изградња улазног и излазног нископа, чија дужина треба да буде око 2.600 метара, који ће послужити за потврду рудних резерви. По досадашњим подацима, у горњој зони тог лежишта рудне резерве су процењене на милион тона бакра и око 70 тона злата.

Прочитајте још - ОДЛУКА "НЕВСУНА" О УЛАГАЊУ КОД БОРА: У нови рудник злата 600 милиона долара

Како је до сада објавила компанија "Невсун", инвестиција на пројекту "Чукару пеки" од 2018. до 2022. године износиће 590 милиона долара, што је једна од највећих "гринфилд" инвестиција у Србији. У том периоду, планирано је запошљавање 600 радника, док се очекује да подизвођачке компаније упосле додатних 300 људи.

Прочитајте још - Нови рудник код Бора "крије" 70 тона злата

Уколико се пројекат реализује према плану, отварање рудника се очекује 2022. године. Од тада па до 2038. очекује се додатна инвестиција од 457 милиона долара. Ако све иде по пројекту, рудник, у коме би се експлоатација обављала подземним путем, требало би да пружи ухлебљење за близу 700 радника.

Колико овај пројекат има утицаја на локалну и ширу заједницу, најбоље говори податак да ће "Ракита", током експлоатације, потрошити више од милијарду долара за оперативне трошкове попут зарада, струје, енергената и одржавања.

Од отварања и покретања једног оваквог рудника, велике бенефите би имао како град Бор, тако и цела Србија. Директна корист би се огледала кроз порезе и рудне ренте у оквирном износу од око 450 милиона долара.

ШТА ЈЕ НИСКОП?

НИСКОП и ускоп - представљају такве јамске просторије које немају директну везу са површином, а израђују се под углом мањим од 65 степени. Нископ обично служи за спуштање терета са вишег на нижи ниво рудника, док ускоп служи за извлачење терета са нижег на виши ниво.