ФИЛМАЏИЈЕ наредне године могу да рачунају на део од 900 милиона динара субвенција. Толико, према предлогу буџета за 2019. године, следује подстицајима за производњу аудиовизуелних дела. Ово је једна од ставки у државној каси за коју је предвиђено више новца него лани - конто је већи за 100 милиона динара. Анализе су показале да на динар додељен кроз ову меру, држави се враћа - девет.

За коришћење подстицајних средстава у области аудиовизуелне производње у току 2018. године поднето је више од 60 захтева. Тада су буџетом била намењена средства у износу од 800 милиона динара.

- У току 2018. године, закључно са октобром, извршена је исплата у износу од 715,6 милиона динара, по укупно 62 захтева поднета у току 2017. и 2018. године - кажу у Министарству привреде. - Реч је о инвеститорима из целог света, укључујући и домаће. Опредељена средства за подстицај за 2017. годину износила су 400 милиона динара. Тада је поднето 49 захтева за доделу подстицаја. Према анализи Филмског центра Србије, по свим наведеним пројектима, укупан износ утошених средстава на територији Републике Србије чини нешто више од 3,8 милијарди динара.

Прочитајте још - Петер Дајко: Подижемо нови српски Холивуд

Захвљајући подстицајима, те године су инвеститори у Србији радећи на играном филму уложили 2,24 милијарде динара. Постпродукција је потрошила непуних 115 милиона динара. Телевизијске серије су коштале око милијарду, а рекламе непуних 400 милиона динара.

- Наведена анализа утрошених средстава за реализацију аудиовизуелног дела представља збир буџета сваког појединачног пројекта намењеног за производњу у Србији - објашњавају у Министарству привреде. - Обезбеђена средства подстицаја за 2017. годину, 400 милиона динара, донела су око 3,8 милијарди динара инвестиција. На уложен динар подстицаја привреда Републике Србије у 2017. години приходовала је више од девет динара. Поређења ради, у 2016. години однос подстицаја и инвестиција је био један према шест.

Прочитајте још - Србија миљеник Холивуда

СНИМАЈУ ИНДИЈЦИ

У СРБИЈИ, од странаца, најчешће снимају Американци. Током 2016. и 2017. године највише је уложено од стране инвеститора из САД. Анализе за 2018. годину биће сачињене на крају буџетске године, мада је већ сада јасно да је порастао број инвестиција из Индије.