МЕЊАЧНИЦЕ у тржним центрима и на бензинским пумпама од 1. јануара више неће моћи "дебело" да зарађују на великим курсним разликама, када грађанима продају и од њих купују евро. НБС управо је изменом подзаконских прописа поставила границу да куповни и продајни курс у свим овлашћеним мењачницама и код јавног поштанског оператора сме да се креће највише 1,25 одсто нагоре и надоле у односу на средњи курс.

Да су ове измене већ сада на снази нико не би смео грађанима евро да прода изнад 119,86 динара, нити да га откупи за мање од 116,90. А не да га, као у појединим београдским тржним центрима плаћа свега 113 динара!

Циљ ограничења је, како истичу, да утиче на случајеве где су, услед недостатка тржишне конкуренције, уочена већа одступања куповног, односно продајног курса овлашћених мењача у односу на курсеве које тога дана примењује већина осталих мењача.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Мали: Извештај ЕК - снажан импулс за наставак реформи

- Таква одступања се, по правилу, бележе на појединим специфичним мењачким местима, попут аеродрома, бензинских пумпи, тржних центара и слично, где недостатак конкуренције омогућава мењачима да приликом откупа евра примењују знатно нижи, а приликом продаје знатно виши курс у односу на уобичајене курсеве које на тај дан примењују овлашћени мењачи.


НАЈВИШЕ ЈЕ ФЕР ИГРАЧА

Приликом доношења ових одлука, НБС је имала у виду податке који указују да највећи проценат овлашћених мењача приликом откупа, односно продаје евра примењује куповне, односно продајне курсеве који се крећу у распону који је ужи од 1,25 одсто у односу на званични средњи курс динара према евру за тај дан - указују у НБС. - Због тога ово ограничење неће утицати на пословање највећег броја овлашћених мењача.