ПРЕМА најавама председника државе Александра Вучића приликом недавне посете, Ниш би ускоро могао постати "центар и раскрсница многих важних догађаја". Вучић је открио да са познатим немачким економистом и творцем Светског економског форума у Давосу Клаусом Швабом, ради на организацији великог економског скупа и у Нишу. На локалу кажу да ова идеја није без основа и да су спремни да подрже председника јер би то много значило за Ниш и овај део Србије.

- Покушаћу да у Ниш доведем неке велике скупове да би држава још много тога изградила и урадила. Надам се да ћу један велики економски форум можда и уз подршку Клауса Шваба организовати у Нишу. Много ми је стало да југ Србије живи много боље него што је то био случај раније и на добром смо путу да то исправимо - казао је Вучић приликом посете Нишу.

Директор Привредне коморе Ниш Александар Милићевић каже да регион југоисточне Србије у последњих неколико година показује веома озбиљне симптоме привредног опоравка. Отворено је доста нових фабрика ("Леони", "Астер", "Џонсон електрик", "Бенетон", "Цумтобел", ИМИ....), али и фирме које су присутне већ дуже време као "Тигар Тајрес" (Michelin), Philip Morris много улажу у проширење својих производних погона.

Прочитајте још - Траже излаз из кризе

- Ова ситуација мења драстично схватање потенцијалних инвеститора и финансијских експерата у позитивном смислу, тако да идеја председника о организацији неког значајнијег међународног скупа има много смисла и ми са локала пружамо максималну подршку. Ниш је и у области туризма значајно напредовао и стално напредује, што показују и статистички подаци о броју посета страних туриста. Такође се и хотелски капацитети повећавају, а има великог помака и у квалитативном смислу, јер се ускоро очекује да прораде хотели "Амбасадор" и "Парк", наводи први човек Коморе која је задужена за три округа, Нишавски, Топлички и Пиротски.

Клаус Шваб, Фото: АП

Градски већник задужен за привреду Михајло Здравковић подсећа да је последњих годину дана Ниш био домаћин великих међународних догађаја, као што су Мешовито заседање влада Србије и Мађарске, пословни форум Србија-Албанија и пословни форум Србија-Бугарска.

- Имамо кадровски потенцијал и смештајне капацитете да будемо домаћини државницима и привредницима али је чињеница да нам недостаје конгресни центар. Увелико се ради да Ниш добије такав простор и то на локацији Лозни камен у близини Нишке Бање - каже Здравковић.


КОПАОНИК

КРАЈ јануара за светске лидере и богаташе резервисан је за Давос, где се од 1971. године одржава Светски економски форум, чији је творац немачки инжењер и економиста Клаус Шваб. Туристичко село подно Алпа тих неколико дана буде центар света уз невиђене мере обезбеђења.

По угледу на њих и у нашој земљи се "српски Давос" организује на Копаонику већ четврт века.