"ТЕЛЕКОМ Србија" дао је понуду за куповину "Телекома Албаније", који је у власништву "Дојче телекома", потврђено је данас "Новостима" у овој српској компанији.

- Ово интересовање је доказ намере "Телекома Србија" да се позиционира као регионални лидер у области телекомуникација. Дали смо понуду за куповину акција "Телекома Албаније" и у току је разматрање наше понуде и понуда других конкурената, па стога не можемо давати детаљније информације - наводе у "Телекому Србија".

Иако за куповину албанског "Телекома" постоје још два заинтересована купца, чини се да ће "Телеком Србија" главног конкурента имати у чешкој "ППФ групи", који је недавно купио "Теленорове" компаније у четири земље региона, укључујући и Србију. У конкуренцији су, поред српског оператера, и две бугарске компаније, "Виваком", у власништву Спаса Русева и "Глобул телеком", некадашњи "теленор", а сада у власништву чешке "ППФ групе".

Српски државни оператер није крио да планира ширење свог пословања. Недавно је, управо за "Новости", руководство ове телекомуникационе компаније открило да ради на аквизицијама кабловских оператера у земљи, истовремено најављујући наступање новог периода у развоју компаније.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Предраг Ћулибрк: "Телеком" купује кабловске оператере

Куповином албанског оператера, "Телеком Србија" би значајно проширио тржиште на којем послује и постао водећи "играч" у региону. Јер, тренутно је, осим у Србији, присутан у Републици Српској, покривајући целу територију Босне и Херцеговине ("Мтел Бањалука"), затим у Црној Гори ("Мтел Подгорица"), као и у Аустрији ("Мтел Аустрија").

"Телеком Србија" једно је од најпрофитабилнијих српских предузећа. Према подацима из финансијског извештаја за 2017. годину, лане је пословао са добити већом од 120 милиона евра!

У 2017, која је уједно и двадесета јубиларна година пословања, "Телеком Србија" је заједно са зависним друштвима ("Телеком Србија група") на регионалним тржиштима на којима послује наставио континуитет успешног пословања и раста, достигавши 10 милиона корисника, са почетна два милиона корисника у 1997. години, када је основан.


Са промоције нове технологије у "Телекому Србија", којој је присуствовала и премијерка Ана Брнабић


- Матично друштво "Телеком Србија" је на тржишту телекомуникација Србије како у прошлој години, тако и у протекле четири, задржало стабилних 46 одсто тржишног учешћа у мобилној телефонији, а на регионалном нивоу је једна од водећих телеком корпорација са својих 14 зависних компанија и пословним активностима у шест земаља - указао је Предраг Ћулибрк, генерални директор "Телекома Србија", у уводној речи консолидованог званичног извештаја о пословању компаније.

Аквизицијом "Телекома Албаније" српски "Телеком" практично би покривао регионално тржиште са више од 22 милиона становника.

ШТА ЈЕ ЧИЈИ

"АЛБАНСКИ телеком" је акционарско друштво, чији већински пакет акција, од 99,79 одсто, држи грчка телекомуникациона компанија ОТЕ. А власник ОТЕ-а са значајним уделом акција је немачки "Дојче телеком". Осим што је преко ОТЕ-а присутан у Грчкој, Албанији и Румунији, "Дојче телеком" је присутан и у великом броју других европских држава, као и у региону, у више од 50 земаља. Тако је немачки оператер власник компанија у Црној Гори, Хрватској, Бугарској, Македонији, али и у Русији, Турској, Украјини, Шпанији, Словачој, Данској, Великој Британији...

Сматра се водећим телеком-оператером, са 168 милиона мобилних корисника, 28 милиона фиксних линија, и 19 милиона "линија" широкопојасног интернета.

ПРОДАВАЦ "Телеком Албаније"


КУПАЦ - ПРОДАВАЦ

Још једна занимљивост у вези са куповином "Телекома Албаније" везана је за њеног власика - "Дојче телеком". Овај велики немачки оператер често се, у претходном периоду, помињао као могући купац "Телекома Србија". Сада српски "Телеком" од њега купује део власништва...