ЗА имовину "Пољопривредне корпорације Београд", зависно друштво Ветеринарску станицу ПКБ, али и 29 одсто "Еко-лаба" и скоро 46 одсто ПКБ "Агроекономика", "Ал Дахра Србија" даје 105,05 милиона евра. Пола милиона евра више од почетне цене. Праг за куповину пољопривредног гиганта постављен је на половини процењене вредности - 104,5 милиона евра. Комисија Министарства привреде прихватила је у петак једину достављену понуду и српски огранак арапске компаније прогласила купцем. Купопродајни уговор ће бити потписан када одобрење дају и друге надлежне институције.

- Обавезујемо се да платимо укупан износ од 105.055.000 евра у готовом ради куповине имовине ПКБ - стоји у финансијском делу понуде. - Потврђујемо да је ова понуда безусловна и обавезујућа и свесни смо да ће само безусловне и обавезујуће понуде бити разматране.

Купац ће имати обавезу да три године задржи исту делатност. "Ал Дахра Србија" купује имовину ПКБ, али не компанију. Зато је за раднике важно обећање, а надлежни су га више пута поновили, да ће нови послодавац свим тренутно запосленима понудити уговор о раду. Да нико од тачно 1.704 радника неће остати без посла. Из продајне цене свима ће се исплатити социјални програм и то 450 евра по години радног стажа.

- Радницима овај начин продаје није одговарао, јер нас доводи у неизвесну ситуацију - поновио је у петак Милисав Ђорђевић, председник Самосталног синдиката ПКБ. - Ми смо се борили колико смо могли да се продаје фирма, а не имовина, али нисмо успели у томе. Ми ћемо бити новозапослени, али држимо за реч надлежне који су рекли да ће сви имати посао. Важан нам је и континуитет синдиката, да нови послодавац прихвати синдикате. Ми сада треба да се изборимо за колективни уговор и услове пословања. Све оно што смо постигли, сада морамо испочетка.


Комисија Министарства привреде прихватила једину понуду за ПКБ

Имовина ПКБ која ће прећи у руке "Ал Дахра Србије" је 17.000 хектара пољопривредног земљишта. Стећи ће право да закупљују 5.000 хектара грађевинског земљишта. ПКБ располаже са 7.000 километара каналске мреже. Професор Економског факултета Љубодраг Савић ипак се пита да ли је држава добро размислила што се одрекла таквог ресурса на вратима Београда.

- Једино је земља ресурс који бесконачно траје, само јој се мења цена - каже Савић. - "Ал Дахри" ће се свакао исплатити, а да ли ће нама и радницима, то ћемо видети. Уједињени Арапски Емирати су пре неколико година донели стратешку одлуку да инвестирају 1,9 милијарди долара у куповину плодне земље у државама Црноморског слива. Земља ПКБ ће, пре или касније, постати грађевинско земљиште, а ми знамо да је "Лидл" хектар такве земље у Борчи три платио 750.000 евра. Али није само питање цене, ја просто верујем да ПКБ није требало продавати ни за три пута већу цену.

СТОЧНИ ФОНД

ПКБ има и богат сточни фонд. Вредност грла, међутим, није унапред одређена. Она се процењује на дан продаје, тако стоји и у јавном позиву, пошто се из дана у дан мења. У овом моменту сточни фонд вреди око 17 милиона евра.

НОВА ФИРМА

"АЛ ДАХРА" у Србији послује од 2014. године, када су постали већински власници, 51 одсто, фирме "Руднап аграр" Војина Лазаревића. Сада су њен једини власник. У марту ове године основали су "Ал Дахра Балканс" и брзо га преименовали у "Ал Дахра Србија", а иза ње стоји "Ал Дахра агрикалчр" из Уједињених Арапских Емирата. Претежна делатност новооснованог предузећа је узгој музних крава, а пријављени су у Иригу.