КАДА је интерес у питању, политика често пада у други план. Тако би ускоро веома лако могли да постану партнери најмоћније рударске компаније Америке и Кине. Ако кинески "Зиђин", која је недавно партнер РТБ "Бор", купи акције канадске фирме "Невсун", партнер приликом истраживања и екплоатације доње зоне лежишта "Чукару пеки" биће им нико други до америчка рударска корпорација "Фрипорт МекМоран".

"Невсун" има 100 одсто истражних права у горњем делу лежишта "Чукару пеки", одакле би се, експлоатацијом у наредних 10 година, могло добити око милион тона бакра и скоро 70 тона злата. Међутим, у доњем делу тог лежишта, удаљеног само седам километара од Бора, у коме су, прелиминарно, установљене рудне резерве од 14 милиона тона црвеног и око 300 тона племенитог метала, скоро 40 одсто акција има - америчка корпорација!

Уколико, "Зиђин" купи "Невсун", мораће или да сарађује са америчком корпорацијом или да и од њих покуша да откупи њихов део акција у доњој зони лежишта "Чукару пеки", које се сматра једним од најбогатијих налазишта бакра и злата на свету, или да уђе у стратешко партнерство са "Фрипортом".

Прочитајте још - Антић: Две компаније испуниле услове: Зиђин и У голд

Поред тога, "Невсун" има уговор и о заједничком геолошком истраживању на истражним пољима која се "наслањају" на "Чукару пеки" са британско-аустралијском корпорацијом "Рио Тинто"" - највећом рударском компанијом на свету која има руднике на пет континената и око 200.000 радника.

Према томе, под условом да купе "Невсун", Кинези би морали да и са "Рио Тинтом" да успоставе сарадњу. А, ова корпорација је, недавно, у сарадњи са аустралијском истраживачком фирмом "Рајден рисорсис" започела рад на новим рудним лежиштима бакра и злата у околини Мајданпека, и то у делу који се "наслања" на експлоатациона поља која су у власништву РТБ.

ЛЕЖИШТА

Уговором о заједничком улагању, "Рио Тинто" се обавезао да ће у истражна поља која су била власништво поменутог "Рајдена" - Западни Мајданпек, Мајданпек Појас и Доње Невље - током наредне три године инвестирати 31,5 милиона долара, како би се и дефинитивно потврдио квалитет тих лежишта.