ПО препоруци Минисртарства привреде, Компанију "Тигар" а. д, посетила је делегација немачких привредника на чијем челу је био Роналд Шимек, власник неколико интернационалних компанија, међу којима је и "Реил солушнс", која однедавно има представништво у нашој престоници. Након обиласка производних погона у којима настаје гумена, спортска, ловачка, риболовачка и заштитна обућа, као и производи од техничке гуме, генерални директор највећег произвођача гумене обуће на Балкану и у овом делу Европе Владимир Илић, констатовао је да су Немци заитересовани са сарадњу, али да ће се тек видети какав облик те сарадње бити.

- "Тигар" је у поступку приватизације. До пре неколико година смо имали велике проблеме: кашњење зарада, обуставе и сличне проблеме. Из такве ситуације смо изашли мукотрпним радом и постали занимљиви и Немцима који су јака привредна делегација. На лицу места су се уверили да се ради, да машине не стају даноноћно, да су упослени сви производни капацитети и уверили се у потенцијале које можемо пружити целом европском тржишту. Очекујемо да ћемо ускоро ући у неки вид стратешког партнерства - закључио је Илић који је на челу ове компаније две године.

Прочитајте још - Тигар из Пирота производи чизме за финску војску

Шимек је казао новинарима да се "Тигар" а. д. уклапа у визију развоја његовог бизниса, нарочито када је реч о производном асортиману од неколико стотина артикала. Ипак, у наредном периоду ће се анализирати поједини подаци из пословања и након тога ће уследити одлука о начину сарадње. Први утисци су крајње позитивни, констатовао је Шимек, као и његов дугогодишњи партнер Роланд Мејер.

- Локална власт је, такође, заинтересована за сарадњу пиротске фирме са Немцима. Градоначелник Владан Васић је подсетио да је Пирот град у коме је инвестирао светски и француски гумарски гигант "Мишлен", затим у области текстила бугарско-италијанска компанија "Е Мирољо", а било би пожељно да инвестирају и Немци, који би овде били радо виђени.

НОРДИЈЦИМА ПРОДАЈУ ЧИЗМЕ

"ТИГАР" а. д. је последњих година остварио значајан напредак на тржишту нордијских земаља, чије армије снабдева гуменим чизмама за екстремне услове кретања, какви знају да буду само на северу Европе. Осим тога, ради и за Канађане, Италијане, а у погонима те компаније производе се чак и авионски резервоари, као и друга роба у комбинацији гума-челик.