БЕОГРАД - Председница Владе Србије Ана Брнабић и амбасадор Мађарске Атила Пинтер разговарали су у среду о даљем развоју билатералних односа, проширењу економске сарадње и будућим пројектима који су од виталног значаја за наше две земље.

Премијерка је посебан акценат ставила на четири заједничке седнице две владе, одржане у Србији и Мађарској, које су резултирале потписивањем више меморандума и споразума и реализациојом значајних пројекта.

Амбасадор Пинтер захвалио је Влади Србије на средствима које је издвојила за изградњу котларнице "Нова топлана" у Сенти, која је са пратећом инфраструктурном инсталацијом са челичним гасоводом коштала скоро 213 милиона динара.

У општина Сента, са већинским мађарским становништвом, за обнову средњошколског центра уложено је 164 милиона динара, а за Дом здравља "Сента" 33 милона динара, што је према оцени амбасадора Пинтера јасан показатељ бриге за живот грађана који припадају националним мањинама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србија поуздан партнер ЕУ

Премијерка се сагласила са амбасадором да је неопходно радити на отварању нових граничних прелаза, како би се спречило дуготрајно чекање путника и робе на прелазима и максимално искористили капацитети саобраћајне инфраструктуре. У том смислу премијерка је најавила отварање новог граничног прелаза између Србије и Мађарске у 2019. години као и наставак разговора о изградњи заједничког железничког граничног прелаза чиме би се повећала ефикасност и конкурентност железничког саобраћаја, а о чему ће бити речи на седници две владе, која ће бити одржана у наредном периоду.

Ово питање је посебно важно и у вези са реализацијом пројекта брзе пруге Београд - Будимпешта, који представља први прекогранични пројекат у оквиру механизма сарадње "16+1". Такође, било је речи и о сарадњи на пројекту Фрушкогорски коридор, односно изградњи аутопута од Новог Сада до Руме.