Вршилац дужности директора ЕПС-а Милорад Грчић посетио је данас Колубару Метал, где је почео да ради робот за варење багера, који је први такав робот у Рударском басену Колубара.

ЕПС је започео модернизацију РБ Колубара, а крајни циљ је да Колубара Метал у наредних пет година буде на нивоу да може сама да направи роторни багер - глодар, рекао је Грчић новинарима.

Вредност робота је 24 милиона динара. За чак седам или осам пута смањује брзину варења папуче багера.

У питању је машина за заваривање Панасоник ТМ - 1800WГ ИИИ, а Грчић напомиње да је робот скоро набављен и истестиран и да је сада већ у пуној употреби.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Antić: Vlada formirala radnu grupu za ''Kolubaru B''

Истиче Грчић да робот не прави грешке и да ако узмете два најбоља радника вариоца видећете да имају различит вар, док са роботом то није случај.

До 30 одсто је смањено и време које се потроши за припрему папуче за варење, додао је.

"То је само први корак у односу на оно што планирамо да урадимо у предстојећој модернизацији Колубаре Метала", нагласио је Грчић.

Навео је да Колубар Метал има своје место у будућности, иако је неко у претходном периоду био отписао.

"Да можемо сами својом памећу и опремом да изградимо комплетан глодар у неком наредном периоду. Мислимо да то није много далеко и да ћемо за можда око пет година моћи да се похвалимо да нам нико не треба", закључио је Грчић.