Кондиторска индустрија у Србији први пут бележи суфицит и у првих шест месеци ове године био је између девет и десет милиона евра, док је извоз порастао за 18,5 одсто, изјавио је данас српски министар трговине Расим Љајић.

Он је додао да је увоз смањен за два одсто и оценио да кондиторска индустрија има перспективу, јер су српски кондитори сада не само конкурентни него и јефтинији са одличним квалитетом производа у односу на своју конкуренцију из ЕУ.

"Прошле године смо укинули прелевмане на увоз млека у праху и маслаца који су важни инпути за ову индустрију, самим тим су смањени трошкови производње и та индсутраија је постала конкурентна", рекао је Љајић за ТВ Прва.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нудле из Руме за читав свет

Он је оценио да кондиторска индустрија има будућност и подсетио да је била у озбиљној кризи, да је до прошле године бележила значајан дефицит у трговини са светом када је реч о кондиторској индустрији.

ЉАЈИЋ:ПОСРЕДНИЦИ ДА СЕ ВИСЕ ФОКУСИРАЈУ НА ИНВЕСТИТОРЕ

Смерницама за процену ризика од прања новца и финансирања тероризма које је објавило Министарство трговине Србије, скреће се пажња посредницима у промету непокретности да се више него до сада фокусирају на инвеститоре као приватна лица која улажу у сектор непокретности, изјавио је дданас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он је за ТВ Прва објаснио да су објављене смернице усклађене с Националном проценом ризика од прања новца и подсетио да је Процену Влада Србије усвојила раније ове године.

Према његовим речима, нема разлога да се у јавности "диже прашина" везано за смернице министарства јер су агенти за промет непокретности и раније морали да процењују ризичне купце/продавце...

"Ради се апсолутно о истим стварима, да морају да раде процене ризика. То су радили и до сада. Чак ни једна процена ризика није упућена према Управи за спречавање прања новца. Био је један документ који је био невалидан, погрешно попуњен формулар. Овде нема нових обавеза", рекао је Љајић.

Додао је да за посреднике нема нових трошкова, већ да се смерницама једино скреће пажзња да се сада фокусирају на инвеститоре који као приватна лица улажу у овај сектор имајући у виду да је у овом документу он означен као високо ризичан са становишта прања новца.

"С друге стране, нигде, ни у једној земљи, не постоји другачије регулисање овог питања. Све земље у окружењу и у Европској унији су донеле слична правила, поступке, процедуре, смернице. Према томе, не радимо ништа друго од онога што је већ неко други урадио. Према томе, досадашња пракса се апсолутно не мења" поручио је Љајић.

Смернице које ће почети да се примењују од 15. септембра намењене су пре свега посредницима који ће морати пре закључивања уговора о продаји или издавању непокретности да ураде анализу и процену странке, односно, будућег купца/продавца стана, куће, објеката, земљишта...

Обавеза посредника је и до сада била да то чине, а у документу које је израдило Министарство трговине и ускладило га са Националном проценом ризика, посредницима су додатно објашњене процедуре и дате смернице за рад.