Компанија Елицио у уторак је отворила нови ветропарк Алибунар снаге 42 мегавата, са 21 турбином, а министар енергетике Александар Антић је најавио да ће у нашој земљи до краја године на мрежу бити пуштено још више од 200 мегавата из енергије ветра.

Антић је рекао да је то "слика нове и енергетски одговорне Србије", као и да је ветропарк Алибунар појединачно највећи енергетски објекат у Србији који се пушта на мрежу од 1991. године и завршетка хидроелектране Пирот.

"Ово је само почетак изузетног инвестиционог циклуса и завршетак пројеката који су у току. До краја године ћем само овде у Банату пустити на мрежу још више од 200 мегавата из енергије ветра и то је само први корак. Такође 2019. пуштамо још 200 мегавата чиме ћемо заокружити циљ од 500 мегавата из енергије ветра", истакао је Антић.

Како је рекао, 2020. године биће завршен и пројекат изградње новог блока Б3 ТЕ у Костолцу и крајем 2019. или почетком 2020. пројекат ТЕТО Панчево велики и значајан објекат за производњу електричнце и топлотне енергије.


фото Танјуг
АКО НЕКА МИНИ ХИДРОЕЛЕКТРАНА ИМА ЛОШ УТИЦАЈ, НЕЋЕ СЕ ГРАДИТИ

Министар енегетике Александар Антић изјавио је да неће бити дозвољена градња минихидроелектрана ако било где у Србији изазивају лош утицај на животну средину и да сваки пројекат треба појединачно анализирати, а не генерализовати ствари.

Свака институција треба да ради свој посао по питању градње минихидроелектрана, рекао је Антић одговарајући на питање новинара шта ће бити са минихидроелектранама на Старој планини, где су мештани тражили од владе да се стопира било каква изградња пошто би била огромна еколошка штета, а миноран допирнос електроенергетском систему и да ли ће као министар спречити релизацију тог пројекта.

"Ако изазива било који лош утицај на квалитет воде, на водоснабдевање у некој средини наравно да такав пројекат не смемо дозволити и нећемо дозволити. Чврсто сам обећао мештанима Темске када смо разговрали о пројекту који развија ЕПС да ћемо га зауставити и урадити све неопходне анализе и да нећемо направити ниједан корак око кога се не слажемо са општином. То је одговоран приступ", исткао је Антић.

Он је замолио медије да имају одговоран приступ према пројектима изградње минихидроелектрана.

Прочитајте још - Трећи ветропарк у Србији снабдеваће 7.200 домаћинстава

Нагласио је да су добри пројекти ако не угрожавају животну средину и да све мора да се ради по закону, као и да је сваки пројекат изградње минихидроелектране могућ ако добије потребне сагласности органа надлежног за управљање водама и органа за заштиту животне средине.

"Ако испуњава услове и нема негативан утицај, треба да се развија , али ако ствара било какав проблем онда свако у том ланцу треба да ради свој посао", казао је Антић.

На питање да ли је обишао Јошаничку Бању, где постоје већ две минихидроелектране и где се грађани такође жале да су нанеле велику штету животној средини, Антић је рекао да ће анализирати и тај случај.

"Игром случаја нисам био тако, али у сваком слчају ћу анализирати сваку стуацију на коју људи широм Србије реагују, јер је то наш посао", додао је Антић.