Директор "Трепче" Јован Димкић и председник Општине Грачаница Срђан Поповић коментарисали су данас инвестиције које је председник Србије Александар Вучић најавио на Косову и Метохији, истичући да ће државна улагања донети посао младим повратницима и гарантовати опстанак Срба.


Димкић је у Дневнику РТС изјавио да је најављено улагање Србије у изградњу фабрике батерија и акумулатора у Звечану коју ће градити "Трепча", прво улагање државе Србије на простору КиМ након вишедеценијског застоја.


"Предвиђено је да се запосли више од 200 људи, а радна снага регрутовала би се од младих људи са КиМ и повратника који су већ предвиђени и који су изразили жељу да се врате на ове просторе. Ово ће бити једна од фабрика са најсавременијом светском техником у овом моменту", навео је Димкић.


Прочитајте још: Трепча: Посао за 2.500 људи, и не само то...


Он је рекао да је пројектно време за изградњу 18 до 24 месеца.


"Треба изградити и грађевинске објекте и допремити комплетну опрему. Карактер инвестиције је гринфилд инвестиција", казао је директор "Трепче".


Он је подсетио да "Трепчу" не чине само рудници.


"Највећа вредност "Трепче" је у утврђеним рудним резервама а оне су такве да показују велики потенцијал "Трепче" али он нипошто није онакав каквим се приказује у албанским медијима", објаснио је Димкић.


Прочитајте још: Трепча ускоро прави фабрику батерија и акумулатора у Звечану


Председник Општине Грачаница Поповић је за РТС рекао да најављено улагање у здравствени систем и изградња КБЦ гарантују опстанак Срба у централном делу Косова.


"Мали број Срба живи у великим градовима - Приштини, Пећи, Ђаковици и приморани смо да правимо мање средине и стварамо предуслове да омладина остане у нашим општинама. Ми смо у контакту са људима који се баве малим бизнисом, а тржиште је највећи проблем. Надамо се да ће у скоријој будућности наши произвођачи моћи да пласирају своје производе", закључио је Поповић.