Међународни сајам у Измиру, 87. по реду, на којем ће ове године у фокусу бити технологија и иновације, отворен је у присуству председника турског парламента Биналија Јилдирима, турских министара и српског министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића.


Сајам са, иначе, најдужом традицијом у Турској, на којем је Србија по први пут земља партнер, а Индија земља у фокусу, одржаће се од 7. до 16. септембра.

Министар Љајић је на отварању сајма изразио задовољство што је управо Србија земља партнер на манифестацији која има глобални економски и друштвени значајан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Потпредседници Ванг и Љајић отворили сајам "Пут свиле 2017"


"Лепо је бити у друштву Турске и Индије, још је лепше бити земља партнер у тренуцима када Србија и Турска у новој историји имају далеко најбоље економске и политичке односе", нагласио је Љајић.

Ти односи, додао је он, утицали су да се српске компаније представе турским инвеститорима, студентима, туристима...

"Очекујемо да се и ове године потврди одличан резултат који имамо у туристичкој размени. Турски туристи су на првом месту по броју долазака у Србији, а, такође, туристи из Србије су се вратили на турске обале и заузимају значајно место у опоравку турског туризма и економије", подвукао је српски министар.


Према Љајићевим речима, сајам у Измиру је и велика прилика да земље региона наступају заједно, те изразио задовољство што су отварању присуствовали и министри из Црне Горе, БиХ, као и српски министар просвете Младен Шарчевић.

"Регион западног Балкана уколико жели да се економски развија мора да се повезује. Ми смо превише мали да бисмо били конкурентни, али желимо да будемо партнери и да заједно са турском економијом наше санше на великом економском тржишту буду веће", истакао је Љајић.

Овај сајам превазилази економски значај, поручио је он, и додао да је то место сусрета различитих народа, култура, земаља...

"Свету никада није био потребнији мир, стабилност и безбедност као што је данас. Мислим да економија отвара простор и перспективе да се мир и стабилност остваре и надам се да ће порука - сарадње, сигурности, стабилности и разумевања међу народима, са овог сајма отићи у свет", рекао је Љајић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Љајић најавио строжу котролу меда

Након званичног отварања сајма, Љајић и Шарчевића су у друштву турских колега отворили српски штанд на сајму у Измиру.


Ове године ће око 30 компанија из Србије, попут Научно-технолошког парка Звездара, Белграде Wатерфронт, компанија које се баве телекомуникацијама, грађевином, прехрамбеним производима и туризмом представити производе и услуге тржишту које има 80 милиона потрошача.

Свих 10 дана трајања сајма посетиоци ће моћи и да уживају у концертима, позоришним представама, плесним изложбама.

А како је сајам не само економског, већ и културног карактера, Национални ансамбл "Коло" заиграо је на отварању најстаријег сајма у Турској.