СИСТЕМ у којем новац на рачун примаоца "леже" у истом тренутку када купац обави плаћање, у Србији треба да заживи 22. октобра. Новац мења власника у тренутку давања налога за плаћање, па ће рачуни моћи да се плаћају и ноћу, и викендом, и празником, а дуг ће бити намирен истог тренутка, без негативних последица по купца у виду искључивања телефона због кашњења са рачуном, на пример. Тог дана почиње са радом систем за инстант плаћања Народне банке Србије, али ће банке у Србији имати времена да се новом систему прилагоде до 1. априла идуће године.

Нови начин плаћања подразумева и нова, савремена технолошка решења. Купци ће, преко посебних апликација на својим мобилним телефонима моћи да плаћају услуге и робу.

- НБС је предвидела да се инстант плаћање на продајном месту обавља употребом IPS QP кода, који ће бити стандардизован за све банке, како би се омогућила интероперабилност. То значи да ће клијент банке А моћи да плаћа код трговца који користи услуге банке Б - објашњавају у НБС. - Пружаоци платних услуга понудиће својим клијентима, како платиоцима, тако и трговцима, апликације које ће такво плаћање омогућити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Дина" уз сваки текући рачун


Данас је на продајним местима трговаца избор савремених начина безготовинског плаћања сведен само на платне картице.

- Увођењем инстант плаћања трговац ће имати већу могућност избора, то јест да одлучи да прихвата и инстант плаћања, а нарочито узимајући у обзир трошкове и накнаде које му одређени начини плаћања намећу. Инстант плаћања трошковно су повољнија од картичних - указују у централној банци. - Поред тога, инфраструктура за инстант плаћања је независна од постојеће за плаћања платним картицама.

ПРЕДНОСТИ ПРИ ТРАНСАКЦИЈИ АНАЛИЗА НБС показује да су инстант плаћања у предности и када је реч о трошковима. Тако, уколико узмемо као пример трансакцију у износу од 1.000 динара, у случају картичног плаћања, трговац ће примити, у просеку, 980 динара. - Када је реч о инстант плаћањима, банке ће према ИПС систему за сваку трансакцију преко 600 динара плаћати два динара, а за трансакције до 600 динара свега један динар. Уз међубанкарску накнаду од 0,2 одсто од износа трансакције, банку трговца једна трансакција на продајном месту од 1.000 динара коштаће укупно четири динара - наводе у НБС.

То значи отварање једног потпуно новог простора за развој тржишта у смислу да трговци, а нарочито "мали" који из различитих разлога до сада нису прихватали платне картице, могу да примењују инстант плаћања без употребе ПОС уређаја.

- За инстант плаћање и на страни прихватања плаћања код трговаца се могу користити не само "паметни" телефони, већ и таблет уређаји и слично, на којима ће се налазити апликација трговчеве банке ради омогућавања плаћања употребом IPS QP кода са телефона купца робе - објашњавају у НБС.

Инстант плаћања представљају тренутно најсавременији и за кориснике најпривлачнији вид плаћања, наглашавају у НБС. Често се каже да инстант плаћања омогућавају да се задрже све предности готовине: стална доступност новца, трансакције се извршавају у року од само неколико секунди, а избегну се недостаци плаћања готовином, односно могућност злоупотребе, високи трошкови управљања готовином, сива економија...