БЕОГРАД - Министар финансија Србије Синиша Мали данас је са министром финансија Суринама Гилмором Хофдрадом разговарао о изазовима са којим се сусреће та јужноамеричка земља и о томе на који начин искуства Србије у финансијској стабилизацији могу да помогну Суринаму, саопштено је после састанка у Београду.

Мали је истакао да су преузете тешке али неопходне мере, захваљујући којима Србија сада има раст бруто домаћег производа (БДП) од 4,5 одсто у првих шест месеци ове године и знатно смањен удео јавног дуга у БДП-у.

Захваљујући томе, истакао је министар, Србија сада улаже у инфраструктуру, и привлачи нове инвеститоре који отварају фабрике у свим деловима земље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Гојковић са министарком спољних послова Суринама

За будућност Србије је по његовој оцени најважније да се улаже у образовање, инфраструктуру, као и да се ојачају капацитети јавне администрације и унапреди квалитет живота грађана.

Министар Хофдрад је рекао да је импресиониран резултатима које је Србија постигла, те да ће његовој земљи та искуства бити драгоцена, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Он је казао да је неопходно да Суринам реструктуира своје дугове, да уведе ПДВ, као што је то учинила и Србија, и да води одговарајућу пореску политику.