НЕМА ни потврда нити демантија да је чешки инвестициони фонд ППФ, иначе нови власник "Теленора" у Србији, заинтересован и за куповину кабловског оператера СББ. Извесно је да "Јунајтед група", у власништву америчког инвестиционог фонда ККР, а у оквиру које послује и овдашњи СББ, намерава да прода своје пословање у региону. Цена трансакције, коју је овог лета помињао и амерички "Волстрит журнал", процењена је на износ до 3,5 милијарди долара.

- Хвала вам на постављеном питању, али не коментаришемо гласине са тржишта - навела је у одговору "Новостима" Зузана Мигдалова, портпарол ППФ групе, која је недавно окончала трансакцију преузимања "Теленорових" компанија у нашој земљи, али и у Мађарској, Црној Гори и Бугарској, по цени од 2,8 милијарди евра.

Да мобилни оператери шире своје пословање на тржиште кабловских оператера није тајна.

"Телеком Србија", који у понуди већ има телевизијски садржај, најавио је недавно куповину управо кабловских оператера у нашој земљи, не прецизирајући о којим тачно компанијама је реч. И "Вип мобајл" је најавио развој фиксне телефоније, било кроз сарадњу или аквизицију неке компаније или изградњу сопствене оптичке инфраструктуре. А управо кабловска, односно оптичка инфраструктура, води ка развоју услуга фиксног интернета и телевизије, што је очигледно смер којим ће мобилни оператери морати да се крећу.

ПРОЧИТАЈТЕ И:СББ Повећао цене без оправдања?

"Теленор" је, иначе, са компанијом СББ већ имао остварено партнерство у погледу корисничке услуге - грађани који су користили кабловски интернет преко СББ и истовремено мобилни телефон у мрежи "Теленора", имали су погодности у виду бржег интернета, више ТВ канала, бесплатних разговора између СББ фиксног и "Теленоровог" мобилног броја...

Није тајна ни да је СББ био заинтересован да купи "Теленор". У јануару ове године незванично је обелодањено да ККР фонд намерава да купи три компаније из "Теленор" групе, у Србији, Црној Гори и Бугарској, за две милијарде евра. Иако никада званично није потврђена та информација, за ту трансакцију, бар када је о Србији реч, била је препрека велика тржишна концентрација коју би тиме кабловски оператер СББ стекао купујући најстаријег српског мобилног оператера.

ГДЕ ПОСЛУЈУ

"ЈУНАЈТЕД група", са седиштем у Амстердаму, у већинском власништву је америчког фонда ККР. Суинвеститор у компанији је и Европска банка за обнову и развој. У оквиру групе послује СББ, "Телемах Словенија", "Телемах БиХ", "Телемах Црна Гора". Осим у овом земљама, група послује и у Македонији и Хрватској. Компаније у оквиру групе пружају услуге кабловске телевизије, интернета, фиксне и мобилне телефоније.