ЗА приватизацију Пољопривредне корпорације "Београд" засад је једна компанија. Само је она откупила техничку документацију. Колико ће заиста бити и понуда знаће се тек 10. септембра, када истиче рок. О стратешком партнерству са РТБ "Бор", међутим, размишља чак седам компанија. Они имају рок до 20. августа да поднесу конкретне понуде.

Судећи по глобалним економским кретањима и искуствима са "Железаром Смедерево", оцењује Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде, Кинези би могли да буду најозбиљнији понуђачи.

- То, ипак, зависи од понуда које ће бити отворене 20. августа - рекао је Стевановић. - Заинтересоване су компаније са свих страна света, од Канаде, Бугарске, Македоније, Русије, Кине, Србије... Ко најбоље понуди и за компанију и за државу, тај ће бити стратешки партнер кроз докапитализацију.


Прочитајте још - ПКБ још може да храни Србију (ФОТО)

На коментаре да је почетна цена за ПКБ премала, реч је о 104,5 милиона евра, државни секратар позива оне који тако мисле - да купе ПКБ.

- Имамо процењену вредност која је 208 милиона евра и са друге стране по закону о приватизацији почетну цену која је 50 одсто процењене - каже Стевановић. - Када дође до надметања и када се поступак оконча, имаћемо реалну вредност ПКБ. То што је држава одредила минималну цену, не значи да неко сутра тај ПКБ не може да плати милијарду, две или пет милијарди долара. Али, ти генијалци који сматрају да је цена ниска и да је све бесцење, замолио бих их да они купе по тој ниској цени ПКБ и да наставе пословање.

НАСТАВИЋЕ ПРИВАТИЗАЦИЈУ

За МСК није било заинтересованих на другом тендеру. У Министарству привреде су водили разговоре са потенцијалним купцима, да су имали и писма о заинтересованости, али да је изостало јављање на позив.

- МСК има позитивно текуће пословање, тако да на средњи рок сигурност за раднике и државу постоји - рекао је Стевановић. - Али дугорочно решење за МСК је приватизација и наставићемо у том правцу да радимо. Да тражимо потенцијалне инвеститоре, а са друге да одржавамо позитивно текуће пословање.