БИЛА је 11. кланица у бившој Југославији, а две деценије је била затворена. Сада "Срем-Шид" ради и поново је понос свог града, захваљујући новим власницима, рекао је у четвртак председник Србије Александар Вучић, најављујући још већа улагања у развој сточарства.

Председник је у четвртак са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем обишао фабрику за прераду меса "Срем-Шид", на позив нових власника, који су представницима власти захвални што им је споразумом о слободној трговини са Турском омогућено да на то тржиште извезу веће количине јунећег меса.


Прочитајте још:Недимовић:У Анкари о квотама за извоз говеђег меса у Турску

"Срем-Шид" је из стечаја приватизован ове године. Ову индустрију меса купио је конзорцијум фирми "Агропапук" из Кукујеваца и Индустрије меса "Ђурђевић" из Пећинаца. Нови власници су уложили два милиона евра, запослили 120 радника и покренули производњу и већ у првом месецу рада извезли говеђе месо у Турску у вредности већој од милион евра.


Прочитајте још:ПКБ још може да храни Србију (ФОТО)

Присутне турске увознике председник Вучић је позвао да што више купују и наручују из Србије. Како је навео, један Истанбул од 20 милиона становника дневно поједе 5.000 тона унећег меса.

- Сваки запослени у кланици обезбеђује посао за још седам до 10 радника у пољопривредној производњи - рекао је Вучић. - Влада Србије догодине ће обезбедити још веће субвенције за тов јунади како би се сточни фонд повећао са садашњих милион да два милиона товљеника.
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће бити повећане субвенције за погоне и фабрике које ће се бавити прерађивачком индустријом.

- Оно што је важно за све који су заинтересовани, даћемо веће субвенције за погоне, фабрике које ће да раде прераду и ускоро ће та одлука бити донета. То је оно што нам недостаје - рекао је Вучић. - Угашен је велики број фабрика, попут "Србијанке" и "Будимке", све што нам је чувало источну, централну и западну Србију. Полако, једно по једно да обнављамо, али и нове погоне морамо да имамо. Верујем да ће пријатељство које имамо и са Кином, Турском и другима и сви конкретни уговори које имамо, донети много доброг у наредном периоду.
Турска компанија "ЕТЦИИ халал месо", која је главни увозник меса у ту земљу, планира ове године из Србије да увезе до 6.000 тона говеђег меса, а следеће године 10.000 тона, изјавио је Танјугу представник компаније Џелал Наз.
У питању је компанија која је из фабрике "Срем Шид" већ извезла 1.000 тона говеђег меса, а Наз каже да су веома задовољни квалитетом говеђег меса у Србији и да планирају следеће године да увезу из Србије 10.000 тона меса.

ДО РС ПРЕКО ШИДА

ПРЕДСЕДНИК Вучић најавио да је у четвртак да се ради пројекат да ауто-пут за Републику Српску и Босну и Херцеговину иде и преко Шида и најавио да ће у среду почети обнова ауто-пута Београд - Загреб од Батроваца до Кузмина. Он је рекао да се ради пројекат за крак ауто-пута који би ишао од Шида преко Кузмина до РС и БиХ у дужини од 19 километара, док ће се реконструкција ауто-пута према Хрватској радити од граничног прелаза Батровци до Кузмина у дужини од 22 километра.