ПРИВРЕМЕНЕ институције у Приштини укинуле су спорну одредбу о заштитној царини од 30 одсто на увоз сезонског воћа и поврћа и кукуруза, која је уведена 13. јула. Приштина је прошле недеље укинула заштитне царине на 14 производа, а најновија одлука се односи на преосталих седам врста воћа и поврћа.

Ово је изјавио министар трговине Расим Љајић. Како је рекао, попуштање Приштине последица је притиска и одлучне реакције Србије, БиХ, Македоније и Црне Горе, које су се јединствено супротставиле овој и свакој другој врсти баријера у трговини.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Нема више блокаде малинара

- Само кроз слободан проток људи, робе и услуга може доћи до стварања заједничког економског простора на Западном Балкану, који је у апсолутном интересу свих страна ЦЕФТА, јер повећава конкурентност наших привреда и отвара могућност нових инвестиција у региону - рекао је Љајић.

Иначе, министар Љајић се прошле недеље састао са колегама из БиХ, Црне Горе и Македоније у Београду. После овог састанка послата је порука администрацији у главном граду покрајине да укину све намете које су увели према роби из земаља ЦЕФТА.